Slaapzak met NASA-technologie voor koude nacht
Comfortabel slapen in de open lucht bij -40 graden Celsius. Dat kan in een slaapzak met aerogel, beweert de Hongkongse startup Biigloo.
Voor expedities in het hooggebergte kan een slaapzak maar beter zo min mogelijk gewicht en ruimte innemen, en zo warm mogelijk zijn. Daarom maakte de startup Biigloo gebruik van aerogel, een extreem licht materiaal – meer dan 95 procent bestaat uit lucht – dat heel weinig warmte geleidt.
Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.
NASA-technologie
Aerogel, uitgevonden in 1930, werd pas aan het einde van de twintigste eeuw voor het eerst praktisch toegepast: door de NASA in ruimtepakken en ter bescherming van elektronica. Inmiddels wordt het gebruikt voor allerlei toepassingen: van spouwmuurisolatie tot thermosflessen en nu dus ook slaapzakken.
De slaapzak van Biigloo bevat een één millimeter dikke laag aerogel, gesandwitcht tussen een fleecelaag en twee nylonlagen. Daarmee kan de slaapzak warmte vasthouden tot een limiettemperatuur van -40 graden Celsius. Comfortabel is het tussen de -5 en -15 graden Celsius.
Geen tent nodig
Daarnaast is de slaapzak ook waterdicht, waardoor de gebruiker zelfs zonder tent de nacht in de sneeuw kan doorbrengen. Dat beweren althans de makers - een review op YouTube lijkt anders uit te wijzen.
Slaapzak weegt 1,81 kilo
Echt licht van gewicht is de slaapzak niet met 1,81 kilogram. Wel is hij met 250 euro een stuk goedkoper dan de meeste slaapzakken met een vergelijkbaar gewicht voor een temperatuur van -40 graden Celsius: die kosten al snel
boven de duizend euro.
Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Biigloo