Schonere contactlenzen dankzij nieuw materiaal
Contactlenzen worden gauw vies. Een Twentse promovendus ontwikkelde een nieuw materiaal voor lenzen dat viezigheid weert.
Iedereen die lenzen draagt kent het probleem. In de loop van de dag hechten zich eiwitten en bacteriën aan het oppervlak, waardoor de lens troebel wordt. Dat vermindert niet alleen het zicht, maar het vergroot ook de kans op ooginfecties.
Op zoek naar een oplossing maakte onderzoeker Piet Driest een nieuw polymeer (voor de kenners: poly(ethyleenglycol)-poly(urethaan-isocyanuraat, kortweg PEG PUI). Hij combineerde daarvoor materialen voor vliegtuiglak en hydrogels voor brandwonden. Vandaag is Driest aan de Universiteit Twente gepromoveerd op een proefschrift waarin hij het maken, de eigenschappen en de mogelijke toepassingen van het nieuwe materiaal beschrijft.
Twee keer zo schoon
'Het grote voordeel van PEG PUI is dat het vrij inert is', aldus Driest in een persbericht. 'Dat betekent dat bacteriën en eiwitten zich moeilijk hechten.' Hij vergeleek het materiaal met contactlenzen die momenteel overal verkrijgbaar zijn en die meestal zijn gemaakt van siliconenhydrogels. Na 24 uur in een oplossing van eiwitten bleken er gemiddeld twee keer zo weinig eiwitten te hechten aan aan PEG PUI dan aan de commerciële lenzen.
Een tweede voordeel is de hogere brekingsindex van het nieuwe materiaal. 'Dat betekent dat je de contactlenzen die je ervan maakt, dunner kunnen blijven, wat het draagcomfort verhoogt”, zegt Driest. Verder doen ze in flexibiliteit, stevigheid en transparantie niet onder voor gewone lenzen.
Hydrogels en vliegtuiglak
Dat hydrogels voor brandwonden konden worden gebruikt voor contactlenzen, was al eerder geopperd. Een probleem was echter dat dergelijke lenzen niet sterk genoeg zijn, zegt Driest. Hij wist ze echter sterker te maken door de toevoeging van ingrediënten voor vliegtuiglak. De lak maakt de lenzen ook inerter: ze reageren niet op andere stoffen, wat bijdraagt aan het effect dat de lenzen langer schoon blijven.
De contactlenzen van het nieuwe materiaal zijn nog niet uitontwikkeld. Zoals ze nu zijn, laten ze nog onvoldoende zuurstof door. Door het materiaal te combineren met met zuurstofdoorlatende siliconen die momenteel veel in contactlenzen worden gebruikt, denkt Driest dat probleem te kunnen ondervangen.
Foto: Depositphotos.com