Mondmaskers verminderen de kans op verspreiding van virussen via de luchtwegen met 30 tot 70 procent. Dat kan beter, vonden ze aan een Amerikaanse universiteit, wat resulteerde in een draagbaar luchtgordijn dat vrijwel 100 procent aan aerosolen tegenhoudt.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Hoewel ze wel degelijk bescherming boden, bleken mondmaskers in coronatijd niet zaligmakend. De maskers sluiten niet altijd even goed aan, zijn oncomfortabel om langere tijd te dragen, brillen beslaan en gebruikers moeten ze steeds op- en afzetten wat de effectiviteit negatief beïnvloedt.

Onderzoekers van de University of Michigan besloten het fysieke masker daarom te vervangen door een luchtstroom die aerosolen van het gezicht wegblaast.



Accu, elektronica en luchtbehandelingsysteem

Het ontwikkelde systeem werkt met een op de rug gedragen unit van 4,5 kilogram. Daarin zit een accu, elektronica en luchtbehandelingssysteem dat lucht via twee slangen naar de bijbehorende helm blaast. De lucht stroomt vervolgens via een serie gaatjes langs de voorbovenzijde van de helm naar beneden en creëert zo een onzichtbaar luchtscherm.

Uit testen blijkt dat de luchtstroom maar liefst 99,8 procent aan aerosolen weghoudt van het gezicht van de drager. De onderzoekers wilden dit nog dichter naar de 100 procent brengen. Dat bereikten ze door in de unit een koude plasmamodule in te bouwen die met geïoniseerd gas in de luchtstroom virussen in de directe omgeving doodt.


Effectiever

Het systeem wordt nu gecommercialiseerd als het worker wearable protection device door het bedrijf Taza Aya. Deze spinoff van de University of Michigan voerde een praktijktest uit bij een kalkoenenverwerkingsbedrijf met honderden werknemers in Michigan.

Daaruit blijkt dat het luchtmasker veel effectiever is dan een mondmasker om te voorkomen dat de werknemers door elkaar of door de kalkoenen worden besmet. Taza Aya werkt ook al aan een kleiner en handzamer consumentenmodel.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: University of Michigan