Ontzilter uit drijfplastic
Zeenomaden hebben tekort aan drinkwater. Maleisische studenten hebben een oplossing bedacht waarmee ze tevens plasticvervuiling in zee aanpakken.
Al eeuwen leven zeenomaden in Maleisië, Indonesië en de Filipijnen in houten hutjes op zee. Maar hun bestaan wordt steeds meer bedreigd door plastic vervuiling en een tekort aan drinkwater.
Daar bedachten de 21-jarige studenten Bennie Beh Hue May, Loo Xin Yang en Yap Chun Yoon van het Asia Pacific University of Technology & Innovation in MaleisiĂ« wat op. Ze recycleden de plastics tot een Ânatuurlijke ontziltingsmodule, de WaterPod, die zeewater omzet in drinkwater. Voor dat idee won het trio de James Dyson Award MaleisiĂ« 2021.
Â
Drijvende capsule
De WaterPod is een drijvende Âcapsule met zijden van twee meter die water zuivert op zonne-energie. De lontstructuur aan de onderkant, afgekeken van de wortels van een mangroveboom, stoot verontreinigingen in het zeewater af en zuigt water naar boven door de capillaire werking.
Bovenin verdampt de zon het water via een absorberend doek en een doorzichtig koepeldak. Chun Yoon: âHet doek heeft een groot inwendig oppervlak dat het evaporatieproces versnelt, ÂgeĂŻnspireerd op de structuur van paddenstoelen.â
De condens stroomt naar een reservoir die via een handpomp wordt geleegd. De WaterPod heeft een maximale capaciteit van veertig liter.
Zeenomaden
Door de lockdown konden de studenten het ontwerp nog niet laten zien aan de zeenomaden. Wel is de ngo die nauw samenwerkt met de gemeenschap op de hoogte. âOnze contactpersoon is erg enthousiast en kijkt uit naar het uiteindelijke productâ, zegt Chun Yoon.
Voor het zover is moet de WaterPod eerst verder worden ontwikkeld met hulp van industriĂ«le partners en investeerders. Bennie Beh: âWe gaan eerst een prototype bouwen om dat verder te testen bij de zeenomaden.â
Het trio is vastberaden het project na hun bachelor voort te zetten. Loo Xin Yang: âWe kijken er naar uit om met de WaterPod een bijdrage te kunnen leveren aan een beter leven voor de zeenomaden.'
Tekst: Sija van den Beukel
Foto: James Dyson AwardÂ