We kunnen in coronatijden niet fysiek naar het museum, maar gelukkig zijn veel musea online goed vertegenwoordigd. Welke zijn de moeite van een virtueel bezoekje waard? We zetten een paar tips voor u op een rij.

Voorlopig kunnen we nog niet fysiek op bezoek bij musea. Gelukkig zijn de meeste Nederlandse instellingen virtueel te bezoeken – de kwaliteit van de virtuele rondleidingen varieert van redelijk tot geweldig – of ze bieden leuke activiteiten aan. Ga vooral kijken naar prachtige kunst in het Rijksmuseum of het Groninger Museum, maar hier beperken we ons tot de musea waar techniek een rol speelt. 

Zo heeft wetenschapsmuseum NEMO een online rondleiding door het museum op zijn website staan. Maar misschien nog wel leuker is de collectie interessante proefjes die het museum aanbiedt. Je kunt je eigen DNA bekijken, rozijnen in een glas water op en neer laten dansen of bruggen bouwen van allerlei materialen.

Bij de Zaanse Schans kun je zelf aan de slag met het weven van een werkje voor aan de muur of met het 'upcyclen' van oude kledingstukken met naald en draad. De rijen Oudhollandse windmolens moet je er maar even bij fantaseren.
 

Nieuwsbrief
Vind je dit een leuk artikel? Abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief!


Oogspiegel

Het Universiteitsmuseum Utrecht biedt een leerzame online speurtocht naar de oogspiegel van de negentiende-eeuwse hoogleraar Donders. Kinderen tot twaalf jaar zijn er zo een half uurtje zoet mee.
 

VOC-schip Amsterdam in het dok bij Damen Shipyards. Foto Damen Shipyards / Gijs Lokker


Het Amsterdamse Scheepvaartmuseum laat je meekijken met het groot onderhoud aan zijn pronkstuk, VOC-schip Amsterdam, te zien op de foto hierboven. Dat ligt tot begin februari in het dok, waar het schip helemaal opnieuw waterdicht wordt gemaakt. Als de beperkingen door corona eindelijk worden versoepeld, treffen bezoekers van het museum weer een zo goed als nieuwe replica van het VOC-schip.
 

Stoommachine

Het Utrechtse Spoorwegmuseum, ten slotte, biedt proefjes, een kleurplaat en bouwpakketten om je eigen trein te bouwen. En niet te vergeten: uitstekende leerzame video’s waarin grappige acteurs de principes van de stoommachine uitleggen.


Openingsfoto Wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam. Foto Velvet / CC BY-SA 3.0