In plaats van een mondkapje dragen we binnenkort misschien wel een mobiele luchtzuiveraar om zuivere lucht binnen te krijgen. Een nieuwe koptelefoon van Dyson maakt dit mogelijk.

Een koptelefoon die eruitziet als een helm en tegelijkertijd de lucht zuivert die je inademt, dat is de Zone. Met 30 maart heeft Dyson een ongelukkige dag uitgekozen om zijn nieuwe, opmerkelijke product aan te kondigen. Dit leidde ertoe dat het bedrijf op twitter moest benadrukken dat het niet om een 1 aprilgrap gaat.

 

 

Volgens Dyson kan zijn koptelefoon met luchtzuiveringsmondstuk een oplossing bieden voor zowel lucht- als geluidsvervuiling. Luchtvervuiling is in sommige steden in het buitenland zo’n groot probleem dat inwoners er al lang voor de coronapandemie met een mondkapje op over straat gingen.

 

Mobiele luchtzuiveraar

De ingenieurs van Dyson denken dat we in plaats van mondkapjes beter luchtzuiveraars kunnen gebruiken. Een gimmick is het nieuwe apparaat niet te noemen. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen meer dan vijf jaar onderzoek in de technologie zitten. In die tijd is het product van een soort onhandige snorkel doorontwikkeld tot zijn huidige, compacte vorm.

Verschillende fases in Dysons design. Beeld: Dyson

Boven op de speakers van de koptelefoon zitten compressoren die lucht naar binnen zuigen en filteren. Vervolgens wordt de gezuiverde lucht in een mondstuk geblazen waar het via een gaas in de ruimte tussen het mondstuk (door Dyson het vizier genoemd) en de mond van de gebruiker terechtkomt. Hier ontstaat een bel van schone lucht die de gebruiker inademt.

In tegenstelling tot een mondkapje komt het vizier van de Dyson Zone niet direct in contact met de huid van de gebruiker. Ook is het gemakkelijk naar beneden te schuiven tijdens een gesprek of geheel te verwijderen wanneer je de koptelefoon los wil gebruiken.

 

Compacte filters

Het was een enorme technische klus om die grote filters in te perken tot een formaat dat op een de speaker van een koptelefoon past, vertelt een van de betrokken ingenieurs in een video van Dyson. Uiteindelijk is dit gelukt door het filter elektrostatisch te laden waardoor het als een soort statische stofdoek schadelijke stoffen afvangt.

Over het lawaai dat de zuiveraar wellicht maakt, hoef je je weinig zorgen te maken. De koptelefoon waaraan het filter het omgevingsgeluid namelijk weg met behulp van active noise canceling. Op deze is de Zone volgens Dyson ook een wapen tegen geluidsvervuiling.

 

Vervanging voor het mondkapje?

De Zone heeft ook zwakke punten. Volgens een redacteur bij The Verge die het apparaat al mocht uitproberen is het ding relatief zwaar. Ook is het gezoem van het apparaat als deze op volle kracht lucht zuivert door de actieve noise canceling heen. Ook moeten de filters volgens Dyson na gemiddeld een jaar gebruik vervangen worden.

Belangrijke details zoals de levensduur van de accu (die zowel aan de speakers als aan het filter stroom moet leveren) en de prijs van de Zone en nieuwe filters, heeft Dyson nog niet bekendgemaakt.

De opstelling voor de akoestische test van de Zone. Beeld: Dyson

Of Dyson mensen die het mondkapje zodra dat mocht de prullenbak ingooiden, weet te overtuigen om ook in een post-pandemisch tijdperk aan luchtfiltering te doen is de vraag. Maar misschien kan de Zone wel een alternatief bieden voor de stedelingen die al voor de pandemie bij mondkapjes zworen.

 

 

Openingsbeeld: Dyson