Innoveren voor de veiligheid
Voor technologische innovatie moest je altijd bij Defensie zijn. Van straalvliegtuigen tot navigatieapparatuur tot ducttape: allemaal ontwikkeld vanuit militair oogpunt. Maar dat beeld is aan het kantelen. Nu past het leger juist steeds vaker technologie toe die voor burgertoepassingen is ontwikkeld.
Hoe schakel je een ballistische raket uit die met veertienduizend kilometer per uur door de ruimte op je af raast? Cruciaal is de exacte baan van de raket te kennent. Afgelopen mei detecteerde een nieuw radarsysteem van de Zr. Ms. De Zeven Provinciën op de Atlantische Oceaan een raket die vanaf de Schotse Hebriden op een doel op de oceaan was afgevuurd.
Razendsnel gaf het Nederlandse fregat de koers van het projectiel door aan een Amerikaans schip dat de raket zélf nog niet in de smiezen had, maar wel was toegerust om het gevaar uit te schakelen. Een verdedigingsraket maakte de inkomende raket onschadelijk.
Hoe gaat het leger om met vernieuwing?
Deze succesvolle actie vond plaats tijdens At-Sea Demonstration / Formidable Shield 2021. Het bijzondere van deze oefening was in dit geval dat de ballistische raket al diep in de ruimte met zo’n grote nauwkeurigheid werd gezien vanaf het dek van een schip, zónder dat van tevoren bekend was waar de dreiging vandaan zou komen. Met een bereik tot wel tweeduizend kilometer hebben Nederlandse fregatten een extreem scherp en verziend ‘oog’ aan boord: de door Thales Nederland ontwikkelde SMART-L-radar.
Militaire dreiging verandert continu en die verandering wordt voornamelijk gedreven door technologische vooruitgang. Ooit golden paarden en kanonnen als state of the art, inmiddels vliegen er gewapende drones over vijandelijke territoria die worden bestuurd door piloten in een bunker aan de andere kant van de wereld.
De ontwikkeling van technologie bepaalt hoe de krijgsmacht van morgen eruitziet. De Ingenieur onderzocht hoe het leger innoveert. Hoe gaat een instituut als Defensie – dat met z’n enorme omvang vaak log kan zijn en zoveel mogelijk risico’s wil beheersen – om met vernieuwing?
VERDER LEZEN?
Lees het volledige verhaal over innovatie in de krijgsmacht in het julinummer van De Ingenieur. Koop de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van twaalf nummers voor € 69,-.
Tekst: Roel van der Heijden
Foto boven: Depositphotos