Een nieuwe fietshelm past volgens zijn Canadese makers beter en biedt meer bescherming bij een valpartij.

De aversie tegen het dragen van fietshelmen is groot onder gewone fietsers, zegt de Fietsersbond. De bond is daarom tegen een helmplicht. Het fietsgebruik zou er dramatisch door dalen, terwijl het risico op hoofdletsel niet afneemt, zo is te voorspellen op basis van cijfers van landen met een helmplicht.

Dit komt ten eerste doordat de helm alleen beschermt bij een val op lage snelheden tot zo’n 20 km/h – en dus niet bij een aanrijding op hogere snelheid – en ten tweede doordat de helm doorgaans niet goed is afgesteld.

Daar wil Kupol iets aan doen. Dit Canadese bedrijf ontwikkelde een fietshelm met een soort schokdempers die beter past en meer bescherming biedt.
 

Drie lagen

De conventionele fietshelm bestaat doorgaans uit een harde buitenkant en een binnenlaag van schuimmateriaal. Helmen van betere kwaliteit zijn wel verstelbaar, maar in de praktijk zitten ze vaak niet goed.

Kupol maakte gebruik van 3D-printen om een ander concept te realiseren. Deze fietshelm heeft een kunststof draagstructuur die is voorzien van een heleboel kleine ventilatieopeningen voor optimaal draagcomfort. Daarin bevindt zich een drielaagsbeschermingssysteem voor het hoofd.
 

Zuignappen

De eerste beschermingslaag, die direct tegen de helm aan ligt, bestaat uit rubberen ‘kinetische bumpers’ die een impact met lage snelheid opvangen. Daarop ligt een laag van met lucht gevulde compartimenten die bij sterkere impact breken om de klap op te vangen.

De derde laag, die tegen het hoofd aan ligt, bestaat uit meer dan honderd zogenoemde Oktopus Pods. Deze pods, die lijken op zuignappen, kunnen op en neer bewegen om ­impact op te vangen, maar geven ook zijwaarts ­bewegingsruimte zodat de helm kan verdraaien ten opzichte van het hoofd.
 


Als een feniks

Wanneer een gewone fietshelm een klap krijgt ­onder een hoek, wordt het hoofd samen met de helm krachtig één kant op gedrukt. Doordat de hersenen in de schedel drijven, duurt het 1 ms voordat de hersenen het hoofd volgen. Hierdoor kunnen ­zenuwen en bloedvaten scheuren, wat kan leiden tot traumatisch hersenletsel of in het ergste geval de dood. De Oktopus Pods in de helm kunnen volgens Kupol deze draaibeweging grotendeels opvangen, waardoor het hoofd minder verdraait en er minder risico is op letsel.

Kupol heeft geprobeerd via crowdfunding geld op te halen om de fietshelm in zes verschillende maten in productie te kunnen nemen, maar slaagde er niet in het beoogde bedrag binnen te halen. 'Dit is niet het einde!', schrijft CEO Gabriel Boutin echter op Kickstarter. 'Net als de feniks zullen we herboren worden!'
 


Tekst: Paul Schilperoord