Het grootste windpark op zee is nog volop in aanleg, maar de eerste windturbine van de Dogger Bank Wind Farm, voor de Engelse oostkust, is begonnen stroom te leveren. Sinds deze week draait de eerste windturbine van het type Haliade-X, dat een maximale capaciteit heeft van 13 megawatt.

 

Het windpark wordt momenteel aangelegd ongeveer 130 kilometer uit de kust van Yorkshire. Het hele project bestaat uit drie stappen van elk ongeveer 1,2 gigawatt. Uiteindelijk moeten er op die plek in de Noordzee 277 windturbines gaan draaien, die op hun top 3,6 gigawatt groene stroom kunnen opwekken, voldoende voor een geschatte zes miljoen huishoudens in Groot-Brittannië. In augustus startte de installatie van de turbines.

Volgens de projectpartners wordt dit bij ingebruikname ‘s werelds grootste offshore windpark. In de planning zitten nog veel grotere windparken, sommige eveneens in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in landen als China en Zuid-Korea.
 


Bladen van 107 meter lang

De windturbines in dit project op de Doggersbank worden geleverd door GE Vernova en zijn van het type Haliade-X, dat drie bladen heeft van 107 meter lang. De windturbine is een van de grootste en krachtigste turbines ter wereld. Bij harde wind is één omwenteling van de bladen voldoende om genoeg schone elektriciteit te produceren om een gemiddeld Brits huis twee dagen van stroom te voorzien.
 

Rotterdam

Volgens het bedrijf is dit de eerste keer dat Haliade-X offshore, waar ook ter wereld, stroom levert. GE heeft de Haliade-X, in een iets kleinere variant, jarenlang getest in Rotterdam.

Het Britse SSE Renewables leidt de aanleg van het windpark bij de Doggersbank, in een joint venture met de Noorse bedrijven Equinor en Vårgrønn. Tijdens de bouw heeft SSE Renewables de leiding; na voltooiing gaat Equinor het windpark exploiteren voor een verwachte operationele levensduur van ongeveer 35 jaar. Vårgrønn brengt specialistische expertise in betreffende windparken op zee.
 

Op vier poten

Voor het installeren schakelden de bedrijven de hulp in van de Voltaire van de Belgische Jan De Nul Group. Dat nieuwe, speciaal voor offshore wind ontwikkelde schip kan 3200 ton heffen en de onderdelen voor meerdere windturbines naar de locatie transporteren. De Voltaire is een zogeheten ‘jack-up’- schip: het tilt zichzelf eerst op vier poten uit het water, voor extra stabiliteit, alvorens met de installatie van de windturbine te beginnen.
 

Hoe dat werkt is mooi te zien op deze animatie:
 

Klik op de figuur.

 

Bekijk ook deze video van de eerste draaiende windturbine.

 

Het schip Voltaire van de Jan De Nul Group.

 

Openingsfoto: de motorgondels liggen klaar om te worden verscheept. Foto's en video Dogger Bank Wind Farm