Deze artikelen werden het beste gelezen
In de laatste dagen van 2021 is het tijd om de balans op te maken. Welke artikelen van De Ingenieur werden dit jaar het beste gelezen? Wat opvalt in de top-10 is dat de meeste goed scorende stukken over (duurzame) energie gaan.
Â
Het best gelezen artikel van 2021 (gemeten tot 22 december) is âThuisbatterij op waterstofâ, uit februari, dat 14.709 maal gelezen werd. Het gaat over een kleine waterstoffabriek voor in huis. Het Australische bedrijf Lavo ontwikkelde een apparaat dat elektriciteit opslaat in de vorm van waterstof. Leveren je zonnepanelen te veel stroom, dan gaat hij aan het werk en op momenten dat de zon niet schijnt, wordt de waterstof in een brandstofcel omgezet in elektriciteit. Duur is het ding wel: 28.000 euro per stuk.
U vindt waterstof sowieso wel interessant want ook de nummer twee gaat erover: het artikel âWaterstof in pastavormâ werd dit jaar 14.467 keer bekeken. Duitse ingenieurs bedachten een pasta om waterstof in op te slaan, goed bruikbaar in kleine elektrische vervoermiddelen, waarbij een zware waterstoftank niet praktisch zou zijn.
Â
Chinese ingenieurs beginnen nog dit jaar met het testen van een kernreactor op basis van gesmolten zout. Het bericht over deze reactor op basis van thorium werd erg goed gelezen, 13.414 keer, en belandde op nummer drie van onze lijst.
Â
Samenpersen
Dat je overtollige elektriciteit kunt opslaan door lucht samen te persen, zal niet iedereen weten. In ieder geval 10.511 mensen weten het nu, want zij lazen het nieuwsbericht âSamengeperste lucht levert elektriciteit op commandoâ, van begin mei van dit jaar.
Â
Chipmachines
Het begint erop te lijken dat Europa zelf fabrieken gaat bouwen voor het produceren van computerchips. Centrale speler daarin zal het Veldhovense bedrijf ASML zijn, dat marktleider is op het gebied van lithografiemachines. Ons nieuwsbericht in juli over dit onderwerp werd 9.875 keer gelezen.
Â
Kernfusie
Een bedrijf in de Verenigde Staten denkt al in 2030 stroom te kunnen opwekken met een kernfusiereactor. Misschien voor een deel grootspraak, maar u vond het interessant om te lezen over hun vorderingen, getuige de 9.655 hits die het artikel had.
Â
Â
Supergeleidende elektromagneet
Nog meer kernfusie in september, toen onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) bekendmaakten dat ze een supergeleidende elektromagneet hebben opgevoerd tot een veldsterkte van twintig tesla. Een dergelijke supersterke magneet is noodzakelijk voor de bouw van een kernfusiecentrale. 8.466 keer gelezen.
Â
Waterstof maken
En daar is waterstof weer, een geliefd thema bij onze lezers. Begin dit jaar maakten ingenieurs in Eindhoven bekend dat ze erin geslaagd waren om waterstof te maken uit aardgas, zonder CO2-uitstoot. Bij het proces ontstaat vast koolstof, een stof die in de industrie op veel plekken wordt gebruikt, onder andere in filters en kernreactoren. 7.527 keer gelezen.
Â
Ingenieur verdwijnt?
Het opiniestuk âHelp, de ir. verdwijntâ van elektrotechnicus Chris Verhoeven deed veel stof opwaaien. Het werd massaal gelezen (6.849 keer) en onder het artikel liet menigeen een reactie achter.
Â
Corona-ziekenhuis
Daar is op de valreep dan toch corona. Op plek 10 een artikel over een speciaal corona-ziekenhuis, uit de koker van technologiebedrijf Siemens. Een centrale locatie om de ergste coronagevallen op te vangen kan helpen om de zorg bij de reguliere ziekenhuizen te ontlasten. 5.310 keer gelezen.
Â
Trends
Vorig jaar ging de hele top-4 van de meest gelezen stukken over het coronavirus, maar dit jaar waren nieuwsberichten over duurzame energie duidelijk populairder. Kernfusie, waterstof en energieopslag, dat lijkt de rode draad in de lijst van meest gelezen online artikelen van De Ingenieur.
Openingsfoto Tim Reckmann / CC BY 2.0