Vandaag is in Eindhoven de Brainport Industries Campus officieel geopend door koning Willem-Alexander. Op de campus vestigen hightech maakbedrijven zich en ze delen er faciliteiten. Ook krijgen mbo-studenten er les.

De campus profileert zich als een plek waar de hightech toeleveranciers van de grote bedrijven in de regio (Philips, ASML, Océ, etc.) samen innoveren en produceren. De bedrijven die er zitten, delen hoogwaardige faciliteiten zoals cleanrooms, flexibele productieruimtes, magazijnen en geavanceerde voorzieningen.

De filosofie van het bedrijventerrein: medewerkers van de bedrijven moeten elkaar gemakkelijk informeel ontmoeten. Dus schuift de CEO van een bedrijf bij de lunch aan bij studenten van mbo-instelling het Summa College.

Daarnaast mag iedereen weten wat hier gebeurt. Wie het imposante gebouw van de Brainport Industries Campus (pdf-bestand) betreedt, komt eerst door een showroom met hightech producten van de aanwezige bedrijven. ‘Bedrijven die op onze campus neerstrijken, kiezen bewust voor deze houding’, zegt directeur Erik Veurink van BIC.
 

Dezelfde logistieke uitdagingen

De bedrijven die op de campus zitten (tot nu toe bijvoorbeeld Siemens, KMWE, Anteryon, Fujitsu, Yaskawa), maken allemaal heel verschillende producten. Maar ze lopen vaak wel tegen dezelfde uitdagingen aan op het gebied van het maakproces of de logistiek. ’Een bedrijf dat precisieonderdelen maakt van metaal doet iets heel anders dan een bedrijf dat lenzen van glas maakt. Toch kan het zijn dat dat glasbedrijf al een logistiek probleem heeft opgelost waar de metaalbewerkers veel aan hebben’, vertelt Veurink.

De indeling van het gebouw is zodanig dat de kruisbestuiving tussen bedrijven heel natuurlijk plaatsvindt: de medewerkers kunnen elkaar haast niet ontlopen, als ze dat al zouden willen (zo is er één grote centrale ingang). Daarnaast draaien er innovatieprogramma’s die gaan over ‘De fabriek van de toekomst’, die verregaand geautomatiseerd is.

 

Koning Willem-Alexander wordt op 3 oktober 2019 rondgeleid over de Brainport Industries Campus.

 

Studenten

Op de campus zit tussen alle bedrijven een wat vreemde eend in de bijt. Het is het Summa College. Hier volgen studenten techniekonderwijs op mbo-niveau; sommigen fulltime, maar de meesten parttime. ‘Het is voor onze studenten ideaal om tussen de bedrijven te zitten waarvoor ze later vaak komen te werken’, zegt directeur Saartje Janssen van het Summa College. ‘Zo krijgen ze een goed en realistisch beeld van wat er van hen wordt verwacht. Ook blijven ze zo beter up-to-date met hun kennis.’
 

Machines toegankelijk

Voor de studenten en docenten zijn er ook praktische voordelen. Zo zijn sommige complexe machines te duur om als school zelf aan te schaffen, maar zijn ze op de BIC wel toegankelijk, bij naburige bedrijven. Andersom kunnen ook bedrijven profiteren van de onbevangen blik van de studenten. Het is de bedoeling dat later meer onderwijsinstellingen volgen.
 

Flexibel in te delen

De gebouwen op de BIC voldoen aan de laatste eisen van duurzaamheid. Ze zitten zo in elkaar dat ze gemakkelijk te demonteren zijn. Dat maakt ze flexibel in te delen, naar gelang de veranderende eisen van de gebruikers. Ook is de energievoorziening duurzaam. Een gasaansluiting is er niet, de stroom komt straks van 8800 zonnepanelen op dak en het warme water komt uit een warmte- en koudeopslag.
 

Bereikbaar

De Brainport Industries Campus (BIC) is een terrein van 200 hectare in het noordwesten van Eindhoven. De locatie ligt tussen veel groen en is goed bereikbaar, zo vlak naast de snelweg A2, Eindhoven Airport en het Beatrixkanaal. De drukke bedrijvigheid van de campus zal worden ingebed in een groene omgeving. Rond het terrein liggen bossen en een deel zal worden ontwikkeld tot Brainport Park, met wandel- en fietspaden, weiden en bijzondere tuinen.
 

Beeldmateriaal BIC / SDKVastgoed