Bordspel brengt energietransitie naar de keukentafel
De transitie naar duurzame energie is niet alleen een enorme puzzel, maar binnenkort ook een bordspel. De crowdfunding voor het spel GigaWatt, waarin spelers Europa van de fossiele brandstoffen af moeten helpen, is namelijk een succes. In november moet het spel op de markt komen.
Het bordspel GigaWatt staat sinds 1 maart op Kickstarter, een platform waarop gebruikers de productie van kansrijke, interessante of vernieuwende conceptproducten kunnen sponsoren en vooruitbestellen. Binnen drie uur behaalde het project zijn minimumdoel van 16.000 euro. Inmiddels staat de teller op ruim 40.000 euro, wat betekent dat het spel in meer uitgebreide en uitgewerkte vorm kan worden uitgegeven.
Energietransitie
GigaWatt is bedacht door Milo van Holsteijn, Jöbke Janssen en Wouter Vink. De drie hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie wiskunde aan de Universiteit Utrecht. Daar startten ze een studentenorganisatie en namen ze zich voor om later in het ‘echte leven’ ook gezamenlijk iets op te zetten. Aan het begin van de pandemie, toen ze voldoende tijd en geld hadden, kreeg dit idee de vorm van een bordspel over de energietransitie, de sector waarin ze allemaal werken.
Die ervaring in de energiesector hebben ze gebruikt bij het spelontwerp, vertelt medeontwerper Janssen. Zo heeft iedere speler twee pionnen waarmee de energievraag en -productie worden bijgehouden. Het is aan de speler om vraag en aanbod voor zijn deel van Europa in balans te brengen, door energie op te slaan en te verhandelen.
Net als in het echt wordt dit streven bemoeilijkt door een stijgende energievraag en een variabele levering van zonne- en windenergie, bepaald door een dobbelsteenworp. Terwijl ze worden tegengewerkt met boetes, protesten en belastingen moeten spelers hun deel van Europa als eerste onafhankelijk van steenkool en gas maken.
Missie
De energietransitie biedt dus inspiratie voor interessante spelmechanieken, maar dat is niet de voornaamste reden van het team achter GigaWatt om dit als thema voor hun spel te gebruiken. Hun doel is om spelers enthousiast te maken over de energietransitie en om bewustwording te creëren. ‘Er verandert pas echt iets als mensen anders gaan handelen’, meent Janssen. De makers willen zelf het goede voorbeeld geven en laten het spel CO2-neutraal en zonder plastic produceren.
Hoewel het minimumstreefbedrag al binnen is, blijft de crowdfunding tot 30 maart open staan. Als het spel nog meer geld binnenhaalt kan dit bijvoorbeeld gebruikt worden om extra uitleg toe te voegen over de gelijkenissen tussen de spelmechanieken en de realiteit, of extra spelelementen. Bij een bedrag van 250,000 euro gaan de makers zich zelfs aan kernfusie wagen. Komende november moet het spel daadwerkelijk te koop zijn.