Welke rol speelt windenergie in de energiemix van de toekomst en welke technische uitdagingen liggen er nog? Die vragen staan deze week centraal op de grote conferentie WindEurope in Kopenhagen. Een groep studenten en jonge wetenschappers van de TU Delft doet verslag voor De Ingenieur. Het vierde en laatste deel van een blogreeks.

DAG 4: MARIOS FOURKIOTIS
 

Op weg naar Denemarken werden mijn verwachtingen alsmaar hoger en hoger. WindEurope brengt immers 15.000 mensen bij elkaar die allemaal hetzelfde doel nastreven: het versnellen van de transitie naar een duurzame wereld. Niet alleen raakte ik enthousiast over de omvang van de conferentie, maar ook over de kans om mijn kennis te verrijken en in contact te komen met mensen die eveneens bezig zijn met het onderwerp windenergie.

 

In 2050 moet Europa het eerste klimaatneutrale continent zijn: de Europese Unie mag dan niet meer bijdragen aan de opwarming van de aarde. Om dat te verwezenlijken, is een routekaart opgesteld met maatregelen. Welke rol speelt windenergie daarin? Welke grote obstakels moeten nog worden overwonnen? De rol van windenergie in het versnellen van de energietransitie wordt besproken tijdens WindEurope: een conferentie van 25 tot en met 27 april in Kopenhagen. Een groep TU Delft jonge wetenschappers en studenten is daarbij aanwezig en doet verslag op De Ingenieur. De eerdere delen lees je hier, hier en hier


Knelpunten in de offshore windindustrie

De sessies die ikzelf heb bijgewoond, waren gericht op de logistieke en supply chain-knelpunten in de offshore windindustrie – het onderwerp van mijn afstudeerproject. Ik luisterde naar sprekers met verschillende achtergronden; waaronder politici en industrie-experts, over de uitdagingen en kansen van de industrie.

Door een aantal mensen proactief te benaderen via sociale media, maar ook door verschillende keren spontaan in gesprek te raken, kwam ik in bijvoorbeeld in contact met het topmanagement van belangrijke spelers in de sector; ik was vastbesloten zoveel mogelijk informatie te vergaren.

Blogger Marios Fourkiotis


Hoe maken we de energietransitie werkelijkheid?

Naarmate de dagen vorderden, hoorde ik steeds meer nieuwe, spannende ideeën en mogelijkheden uit de sector. De belangrijkste inzichten van de conferentie zijn voor mij duidelijk. De processen in de waardeketen van de hernieuwbare energiesector moeten verder worden gestandaardiseerd en gemodulariseerd om efficiëntie te verhogen, en tegelijkertijd meer waarde aan de samenleving te leveren.

Bovendien kan een internationaal regelgevingskader, dat beleid, vergunningsprocessen en niet-prijsgebonden criteria bij veilingen omvat, alsmede een collectieve bijdrage, de basis leggen voor de verwezenlijking van de energietransitie.

Verder moet de infrastructuur en de toeleveringsketen worden opgeschaald door middel van innovatieve oplossingen en nieuwe technologieën die al bestaan of nu gemaakt worden, zowel bij bedrijven, academische instellingen als startups.


Toekomst vereist samenwerking

Eén van de uitdagingen is nog het gebrek aan voldoende samenwerking tussen industriële spelers en de academische wereld. Daarom is de aanwezigheid van studenten en onderzoekers bij bedrijven waardevol: zo kunnen zij nadenken over de fundamentele behoeften van de industrie.

Want de toekomst van de offshore-windindustrie in het bijzonder, en van hernieuwbare energiebronnen in het algemeen, vereist samenwerking tussen álle actoren. Alleen met gezamenlijke inspanningen kunnen we een duurzame energietransitie tot stand brengen.  


Gedeelde ervaring smeedt diepe band

Maar wat ik van deze reis vooral niet zal vergeten, is de tijd die ik samen met de andere teamleden heb doorgebracht. Terwijl we door het pittoreske stadscentrum van Kopenhagen wandelden en ons verdiepten in de Deense cultuur, konden we niet anders dan ons verbazen over de intense winden die het land kenmerken. We maakten grappen en goochelden met woorden terwijl we probeerden de wind te trotseren en herinneringen voor het leven maakten.

Deze gedeelde ervaring heeft een diepe band gesmeed die ons gezamenlijke doel overstijgt. Op weg terug naar Nederland voel ik me trots – trots dat ik onderdeel ben van een groep studenten en jonge onderzoekers die deel uitmaakt van een universiteit die alles op alles zet om de energietransitie te versnellen.
 

Marios Fourkiotis voert momenteel zijn afstudeerproject uit op het gebied van logistiek en supply chain management voor offshore windprojecten. Dit doet hij in het kader van het MSc Construction Management & Engineering-programma aan de TU Delft. De offshore windindustrie is nog in ontwikkeling. De logistiek in de transport- en installatiefase vertegenwoordigt echter een aanzienlijk percentage van de totale kosten in de levenscyclus van een offshore windproject. Daarom onderzoekt Marios, met behulp van discrete event-simulatietechnieken en optimaliseringsalgoritmen voor gevoeligheidsanalyse, de praktijk van alledag waardoor hij – uiteindelijk – de prestatie en efficiëntie van logistieke processen hoopt te verbeteren.


Foto: Depositphoto