Zonnepaneel maakt waterstof uit vocht in de lucht
De toekomst van groene waterstof als energiedrager hangt af van de beschikbaarheid van grote hoeveelheden groene stroom. De Belgische startup Solhyd ontwikkelde een paneel dat met zonne-Âenergie waterstof maakt uit vocht in de lucht.
Â
Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.
Het paneel van Solhyd is voorzien van zonnecellen die elektriciteit opwekken. Direct daaronder ligt een systeem dat omgevingslucht aanzuigt en het daarin aanwezige vocht opvangt.
Dit wordt met de opgewekte elektriciteit gesplitst in waterstof en zuurstof. Het zuurstofgas gaat terug de lucht in en het waterstofgas stroomt via een leiding onder lage druk het paneel uit. Met hulp van een compressor is het waterstofgas onder druk op te slaan of te transporteren via pijpleidingen.
Op veel plaatsen toepasbaar
De panelen zijn aan elkaar te schakelen om de productie van waterstofgas te vergroten. De technologie kan volgens Solhyd op veel plaatsen worden toegepast, met uitzondering van de droogste plekken ter wereld waar de luchtvochtigheid te laag is.
De waterstofproductie is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid zonne-uren. Als de zon niet schijnt en er niet tot nauwelijks stroom wordt opgewekt, blijft het paneel wel vocht afvangen en opslaan om later te benutten.
Prototypen
Solhyd heeft inmiddels een tiental prototypen gebouwd die men test op het eigen terrein en in proefprojecten. Het waterstofpaneel bevat geen kostbare of zeldzame materialen, waardoor de kostprijs volgens Solhyd relatief laag blijft.
De komende jaren ontwikkelt het bedrijf de technologie door, om naar verwachting in 2026 de productie te kunnen opstarten.Â
Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Silhyd