De Leidse fysicus Andrew Webb is onderscheiden met het prestigieuze Simon Stevin Meesterschap van NWO, waaraan een bedrag van een half miljoen euro is verbonden. Het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen roemt zijn werk aan MRI-scanners.

Webb is specialist op het gebied van MRI-techniek, Magnetic Resonance Imaging, dat zachte delen in het lichaam zichtbaar maakt. De techniek speelt een belangrijke rol bij onder meer het lokaliseren van kanker en onderzoek naar hersenaandoeningen. Door het verbeteren van de MRI-techniek streeft Webb naar betere medische diagnose en het vroegtijdig kunnen opsporen van ziekten.


Twee routes

In de bekendmaking over het Simon Stevin Meesterschap noemt NWO de aanpak van Webb bijzonder. Aan de ene kant richt hij zich op hoogwaardige technologie: het gebruik van steeds krachtiger magneten en beeldanalysetechnieken. En zodra een nieuwe technologie is uitontwikkeld, helpt Webb die naar de markt te brengen in samenwerking met bedrijven, waaronder Philips.

Tegelijk ontwikkelt Webb heel goedkope en eenvoudige MRI-scanners voor gebruik in arme landen. Daar is hoogwaardige apparatuur te duur en ontbreekt voldoende gekwalificeerd personeel om met complexe MRI-scanners te werken. De eenvoudige scanners zijn daarentegen gemakkelijk om te bedienen, te transporteren en te onderhouden. Webb denkt onder meer aan toepassingen voor kindergeneeskunde.


Wederzijds voordeel

Deze budgetscanners leveren uiteraard minder gevoelige afbeeldingen, en Webb pakt dat aan door samen met de TU Delft methoden te ontwikkelen om met wiskundige bewerkingen uit de diverse beelden toch een hogere kwaliteit te halen. Daar profiteren overigens ook de hoogwaardige MRI-scanners van: door die bewerkingstechniek te gebruiken hoeven patiënten minder lang gescand te worden. Zie verder de video hieronder waarin Webb vertelt over zijn werk.
 


Het Simon Stevin Meesterschap wordt jaarlijks door het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (voorheen Stichting Toegepaste Wetenschappen) toegekend aan technisch wetenschappelijke onderzoekers met bijzondere verdiensten. Vorig jaar ontvingen robothoogleraar Maarten Steinbuch en waterwetenschapper Suzanne Hulscher de prijs (lees: ‘Techniekprijs voor Maarten Steinbuch en Suzanne Hulscher’). Het geldbedrag van een half miljoen euro is bestemd voor onderzoek.
 

Openingsfoto: Andrew Webb. Foto Ivo van der Bent