Nixiebuisjes gelden als de vroege voorloper van de moderne digitale display. Oekraïense ingenieurs maken er een hip polshorloge van.  

Door een opmerkelijk toeval stuitte een Oekraïens team van ingenieurs op een voorraad ongebruikte nixiebuisjes in een oud militair warenhuis uit de Sovjet-Unie. Nixiebuisjes, de voorouders van de digitale display, zijn de afgelopen dertig jaar nauwelijks meer geproduceerd.

De Oekraïense ingenieurs wilden deze technologie nieuw leven inblazen door de buisjes in een horloge te plaatsen. Onder de bedrijfsnaam Nixoid kwam de eerste versie van het horloge in 2018 op de markt. 


Neongas

Een nixiebuis is een neonlamp met één anode en meerdere kathoden. Die kathoden kunnen in de vorm van de cijfers nul tot en met negen vlak achter elkaar worden geplaatst. Wanneer het buisje onder vacuüm is gevuld met neongas, lichten de cijfers op in oranje en blauwe tinten.

Nixiebuisjes werden voor militaire doeleinden gebruikt in voltmeters en frequentiemeters, maar ook om cijfers weer te geven op rekenmachines, in uurwerken en om de zender van een televisie­toestel weer te geven. De lampjes gaan wel twintig jaar mee.
 


Versnelllingsmeter

Het jongste model horloge dat Nixoid uitbrengt is de Nixoid Next. Nieuw daaraan is de versnellingsmeter. Hierdoor lichten de cijfers op wanneer de arm wordt gedraaid.

Het horloge bevat twee nixiebuisjes, die achtereenvolgens het uur en de minuten laten zien. Het glas van het horloge is van saffier kristal, met een hardheid van negen op de schaal van Mohs, waardoor het niet gevoelig is voor krassen. 


Tsjernobyl

Het promotiefilmpje voor het horloge is zonder meer opmerkelijk te noemen. Het lijkt te zijn opgenomen in een na de nucleaire catastrofe onbewoonbare Tsjernobyl.
 


Batterijduur

De oplader is magnetisch en kan op de achterkant van het horloge worden aan­gesloten. De batterij gaat tien dagen mee bij dagelijks gebruik, zonder de snelheidsmeter bijna een maand. In slaapmodus gaat het horloge twee maanden mee. 

Goedkoop is het niet: het horloge kost 250 euro voor de simpele versie en 340 euro voor de volledige versie met versnellingsmeter. In augustus startte de productie; de eerste leveringen woden rond deze tijd verwacht.
 

Tekst: Sija van den Beukel
Foto's: Nixoid

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.