Wie de kracht mist om zelf te lopen of door dementie de weg soms kwijtraakt, dreigt in een isolement te belanden. Maja Rudinac ontwikkelde Lea, een robot in de vorm van een rollator. Rudinac is een van de drie genomineerden voor de Prins Friso Ingenieursprijs. 

Read this article in English

Dr. ing. Maja Rudinac (37) promoveerde bij het Biorobotics Lab van de TU Delft. Ze leidde de groep Interactieve Robotica bij het Delftse Robotics Institute en lanceerde de start-ups Robot Robots Company en Robot Care Systems. Rudinac won verschillende innovatieprijzen en is de drijvende kracht achter de servicerobot Lea.

Lea (Lean Empowering Assistent) helpt kwetsbare mensen hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid terug te winnen. De machine zit vol sensoren om lopen te vergemakkelijken en obstakels te vermijden. Bovendien kan hij vergeetachtige gebruikers eraan herinneren hun medicijnen in te nemen. Dr.ir. Maja Rudinac, directeur van Robot Robots Company en oprichter van Robot Care Systems, is het brein en de stuwende kracht achter de machine.

Rudinac kreeg het idee voor Lea toen ze met haar Delftse team van het Robotic Institute een jaar lang rondkeek bij allerlei zorginstellingen. ‘Het viel me op dat mensen met Parkinson of ouderen die na een val weer moeten leren lopen het op een gegeven moment vaak gewoon opgeven’, vertelt Rudinac. ‘Ik dacht: wat kan ik met mijn team doen om hun leven te verbeteren?’


Op de markt

Het antwoord op die vraag rijdt inmiddels rond in tientallen Nederlandse zorgcentra. Rudinac hield het namelijk niet bij een mooi ontwerp, maar wist de zorgrobot binnen vier jaar de Nederlandse markt op te krijgen. Daartoe zette ze haar eigen roboticabedrijf op, waar momenteel zo’n twintig mensen werken.

De start-up bracht niet alleen een slimme zorgrollator op de markt, maar ook SAM en SAM XL, autonoom rijdende karretjes die als bewaker de boel in de gaten houden. Verder trok het bedrijf internationaal de aandacht met de WEpod, een busje voor autonoom personenvervoer tussen treinstation Ede-Wageningen en de universiteitscampus.


Revolutie

Ambities voor de toekomst heeft Rudinac genoeg. Het liefst introduceert ze de komende jaren servicerobots als Lea voor mensen thuis: afgestemd op de behoeften van de gebruikers, makkelijk in het gebruik en betaalbaar voor de consument. ‘Er wordt al lang gepraat over de robot van de toekomst, maar er zijn weinig bedrijven die zulke machines echt maken’, zegt de robotica-ingenieur. ‘Iemand moet het maar eens gaan doen. We hebben een revolutie gezien op het gebied van internet en kunstmatige intelligentie. Ik denk dat de volgende revolutie komt op het gebied van robotica en hoop dat ik mijn aandeel kan leveren.’

Nederland is daarvoor nog lang niet te klein, legt ze uit. Sterker nog, Lea is bewust volledig op eigen bodem geproduceerd. ‘We willen daarmee graag uitdragen hoe goed Nederland kan zijn in het maken van smart-tech-producten.’

Maja Rudinac is een van de kandidaten voor de Prins Friso Ingenieursprijs van 2019. Wilt u meestemmen voor de publiekswinnaar? Breng uw stem uit op de KIVI-stempagina.

Tekst: Enith Vlooswijk

Foto: Inge van Mill

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.