Hogere opbrengsten in de landbouw dankzij IoT
Bedrijven en onderzoeksinstituten wereldwijd bundelen hun expertise om de toekomst van voedselproductie vorm te geven. Het helpen aanpakken van de uitdagingen van morgen is een prioriteit. Innovatie en groene technologie spelen daarbij een onmisbare rol.
Â
De wereld van vandaag vraagt om betere en duurzamere oplossingen om de huidige klimaat-uitdagingen aan te gaan. De landbouwsector vormt daarop geen uitzondering, aangezien de manier waarop we voedsel produceren, van invloed is op de natuur, de biodiversiteit en het milieu. En toch moet er meer voedsel worden geproduceerd om de extra 2 miljard mensen te voeden die de wereld tegen 2050 zal hebben.
IoT-specialist EVALAN streeft ernaar deel uit te maken van de noodzakelijke verandering. Als zodanig neemt EVALAN actief deel aan het Europese project PLANtAR, dat tot doel heeft de milieu-impact van voedselproductie te verminderen en de kosten van innovatieve technologieën te verlagen om de voedselzekerheid te helpen aanpakken. Hoe? Door een nieuwe generatie digitale technologieën te creëren.
Â
De technologie
Het gebruik van groene en digitale technologie, waaronder het Internet of Things (IoT), is van cruciaal belang om de schijnbare paradox van productieverhoging en milieubescherming aan te pakken. Hoe meer data telers hebben, hoe beter ze de juiste omstandigheden voor de teelt kunnen creëren.
Slimme sensoren kunnen belangrijke parameters monitoren om de ontwikkeling en gezondheid van gewassen te optimaliseren, wat leidt tot hogere opbrengsten en een betere oogst. Belangrijke parameters zijn onder meer vocht, geleidbaarheid, bladnatheid of bodemvoeding. Bovendien stelt het gebruik van betaalbare sensoren telers in staat om de omstandigheden nauwkeurig en op eenheidsniveau te monitoren, wat leidt tot hogere opbrengsten en duurzamere werkwijzen (bijv. minder water- en hulpbronnenverspilling, en geen of minimaal gebruik van potentieel verontreinigende componenten zoals pesticiden). Slimme sensoren kunnen ook plantstress of ziekte in een vroeg stadium detecteren en telers waarschuwen om in actie te komen.
Â
Onze rol
Binnen het Europese project werkt EVALAN samen met "Application Intelligence" door de sensornodes en gateways te leveren waarmee de gegevens van de sensoren continu en realtime naar de cloud kunnen worden gestuurd.
EVALANâs kant-en-klare oplossing BACE (Build A Connection Everywhere) integreert de sensoren met zijn draadloze sensornetwerktechnologie. BACE communiceert via veel standaardprotocollen en gebruikt een ervan om de gegevens van de sensoren op te halen en via een beveiligde API (Application Programming Interface) in de cloud te leveren. De oplossing is kosteneffectief, veilig en toekomstbestendig en de implementatie is snel.
De voordelen
De voordelen en toegevoegde waarde van het gebruik van BACE zijn onder meer:
âą Snel en eenvoudig te integreren.
âą Eenvoudig te implementeren.
âą Schaalbaar (van Ă©Ă©n tot duizenden apparaten zonder complexiteit).
âą Betrouwbaar.
Â
Samen werken voor onze toekomst
Samenwerking is de sleutel tot effectieve oplossingen in de landbouwsector; vooral bij het ontwikkelen van innovatieve, betaalbare en sterk geĂŻntegreerde oplossingen. Daarom brengt het PLANtAR-project deskundige partners uit de hele waardeketen en uit drie verschillende landen (Duitsland, Spanje en Nederland) samen.
Â
Kom en ontmoet ons!
EVALAN zal aanwezig zijn op de IoT Tech Expo in Amsterdam op 21 en 22 september, waar we jou meer kunnen vertellen over enkele van onze IoT-oplossingen. We kijken ernaar uit je daar te ontmoeten! Als je op de hoogte wilt blijven van de nieuwste inspanningen van EVALAN, klik dan hier.