Het drijvende windpark Hywind is begonnen met het leveren van elektriciteit. Het is het eerste windpark waarvan de turbines niet vast op de zeebodem staan, maar in het water drijven.

Het windpark, 25 km voor de Schotse kust bij Peterhead, bestaat uit vijf turbines van elk 6 MW die zijn geleverd door Siemens. De zee is op die locatie zo’n 100 m diep, te diep om de windturbines op de traditionele manier in de zeebodem te verankeren. Daarom heeft Statoil, de eigenaar van het windpark, de locatie gekozen om er zijn drijvende windpark te demonstreren.


Drijvende dobber

Om te kunnen drijven staan de turbinemasten op een buis die wordt gevuld met ballast. Die buis is met 78 m bijna even lang als de turbinemast zelf. Het contragewicht houdt de turbine stabiel overeind vergelijkbaar met een dobber. Om wegdrijven te voorkomen krijgt elke turbine drie ankerlijnen van 800 m lang (lees: ‘Drijvend windpark bij Schotland’). De combinatie van drijven met ballast en ankerlijnen is volgens Statoil geschikt tot waterdiepten van 800 m. Dit betekent dat zo een veel groter deel van de zee geschikt is voor de plaatsing van windturbines. Dat is extra gunstig omdat wind vanaf zee heel effectief blijkt (lees: ‘Windpark op oceaan levert veel meer op dan op land’).


Demonstratieproject

Voor Statoil is het drijvende windpark vooral van belang als demonstratieproject, om aan te tonen dat het zowel technisch als economisch een belangrijke rol kan gaan spelen. Het bedrijf voorziet voor de toekomst – genoemd wordt 2030 – een kostprijs voor de ermee geproduceerde elektriciteit van zo’n € 40 - 60/MWh, vergelijkbaar met de prijs die Shell dit jaar bood voor het – op de zeebodem verankerde – tweede windpark Borssele voor de Nederlandse kust (lees: ‘Shell bouwt windpark voor nieuw laagterecord’). Het drijvende windpark is nu nog fors duurder; welke elektriciteitsprijs Statoil nu rekent is niet bekendgemaakt. De bouwkosten van het windpark bedragen zo’n € 215 miljoen.

Het is niet voor het eerst dat er met drijvende windturbines wordt gewerkt. Statoil zelf deed al jarenlang experimenten met een drijvende turbine voor de Noorse kust, Ook elders zijn er pilots met drijvende windturbines, onder meer voor de kust van Portugal en bij Japan. Hywind is wel het eerste drijvende windpark dat onderdeel is van de elektriciteitsvoorziening.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.