Chinese kolen
De CO2-explosie in Azië is een gevaar voor het klimaat. De Ingenieur bracht de kolenzucht van China in kaart.
Terwijl Europa en de Verenigde Staten kolencentrales sluiten vanwege de hoge CO2-uitstoot, bouwt China er doodleuk tientallen per jaar bij. Ook in naburige landen gaat het hard. Om het klimaat te beschermen is politieke druk nodig. Ook om grootschalige opslag van CO2 in de bodem en aanplant van bossen van de grond te krijgen.Â
Wereld in tijdnood
De temperatuurrecords van afgelopen zomer en herfst onderstreepten het weer eens: de wereld is in tijdnood om de groei van de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer te stoppen. Het IPCC, de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties, heeft een lijst gepubliceerd met tien manieren om dat te doen.
Helemaal bovenaan staat het sluiten van kolencentrales. Niet vreemd, want kolen zijn nog steeds de belangrijkste bron van elektriciteit in de wereld en de grootste CO2-bron van alle fossiele brandstoffen. De kolencentrales in Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Staten worden daarom in een vrij vlot tempo gesloten. Toch is het wereldwijde kolenverbruik in de eerste helft van 2023 weer met 1,5 procent gegroeid. Dat komt vooral door Ă©Ă©n land: China. In kolenenergie staat dat land een straatlengte voor op alle andere landen.
Twee centrales per week
China beschikte in 2022 over liefst 1133 kolencentrales. Met een gezamenlijk vermogen van 1093 gigawatt leverden die 61 procent van de elektriciteit in het land. Ter vergelijking: in de EU leverden 167 kolencentrales, met een gezamenlijk vermogen van 110 gigawatt, 16 procent van de stroom.
De Chinese centrales stoken een kwart van alle in de wereld geproduceerde kolen op. Omdat ook de industrie een flinke duit in het zakje doet, verbruikte China in 2022 in totaal ruim de helft van de kolen in de wereld. Een gevolg is dat 33 procent van alle CO2-uitstoot in de wereld uit China kwam.
Er kunnen in de wereld geen nieuwe kolencentrales meer worden geopend (tenzij met ingebouwde CO2-afvang), heeft het gezaghebbende Internationale Energieagentschap (IEA) gewaarschuwd. De mogelijkheid om de opwarming van de aarde tot 1,5 of hooguit 2 graden Celsius te beperken, verdwijnt anders snel uit beeld.
'Geen nieuwe kolencentrales nodig'
Het IEA heeft ook nog een keer expliciet gezegd dat China geen nieuwe kolencentrales nodig heeft. Waren die uitspraken voor China aanleiding om te gaan minderen? Integendeel: in 2022 gaf het land bouwvergunningen af voor een totaal van 106 gigawatt, wat overeenkomt met twee grote kolencentrales per week. Waarom maken we ons in Nederland eigenlijk druk over het sluiten van die laatste vier kolencentrales (of over welk klimaatdoel dan ook)?
Â
MEERÂ LEZEN OVER DE CHINESE KOLENZUCHT?
Lees het volledige artikel in het januarinummer van De Ingenieur. Koop hier de digitale versie voor âŹ9,75 of neem een abonnement!