PinkRoccade vreet aan onze privacy

PinkRoccade Local Government wil de burger van de toekomst van dienst zijn. Alle nieuwe technologie die eraan komt kan onze maatschappij alleen maar ten goede komen. Case in point: veiligheid. Met een mooigemaakt, speels filmpje doet PinkRoccade uit de doeken hoe jij als burger straks veiliger bent, dankzij je wearables. Als je tenminste bereid bent om elke vorm van privacy eventjes op te geven.

 

 

Het valt moeilijk voor te stellen wat het softwarebedrijf dacht tijdens het maken van dit filmpje. Als kijker val je van de ene in de andere verbazing over de wereld die PinkRoccade voor zich ziet. De gemeente monitort je hartslag en transpiratieniveau. Smartphones van 'ongure types' worden zonder toestemming uitgelezen op locatie en persoonlijke informatie. De politie kijkt (met toestemming van de drager, dat is schappelijk) mee met je Google Glass om duidelijkheid te krijgen over wat er gebeurt. Vervolgens komt er zo snel mogelijk een politieauto om je te redden van de onduidelijke dreiging, terwijl de onguren een smsje krijgen dat de politie eraan komt. De hoofdpersoon van het filmpje komt veilig en uitermate content thuis. 'Door het beschikbaar stellen van jouw persoonlijke informatie, ben je geholpen toen het nodig was,' concludeert de vertelstem monter.

Hoeveel is veiligheid de burger waard? Vliegen is al lastiger geworden, we hebben een ID-plicht, er komen steeds meer camera's op straat en de overheid blijkt al onze metadata bij te houden. In het kader van veiligheid, terrorismebestrijding en preventie laten wij ons veel gebeuren. Dankzij technologie wordt het mogelijk om mensen in meer detail te volgen. Toch maakt dit filmpje het zo bont dat het - in ieder geval op internet - onverteerbaar is. Negentig procent 'dislikes' en alle comments veroordelen de Orwelliaanse toekomstvisie van PinkRoccade.

Om mensen gerust te stellen plaatste het bedrijf een bannertje in het filmpje: 'Het uitgangspunt van PinkRoccade Local Government is dat de burger baas is en blijft over zijn of haar eigen data. De burger kiest zelf welke data hij/zij deelt met bedrijven en de overheid.' Het zou er nog eens bij moeten komen dat dit een verplicht scenario was. Daarnaast: 'Welke data hij/zij deelt met bedrijven en de overheid'? Wie had het over bedrijven? Hoe zouden zij mijn bestaan veilig kunnen maken?

De vraag is nu: is PinkRoccade wereldvreemd? Of voelen ze perfect aan wat een grote, maar stille groep mensen wilt? Als je niks te verbergen hebt, is zo'n stukje extra veiligheid toch fantastisch? Misschien dat deze groep het te druk heeft om via het internet haar gal te spuwen, waardoor een vertekend beeld ontstaat. Immers, PinkRoccade denkt - zelfs na een excuustocht - dat dit een goed idee is. Het is vast weloverwogen en met enige indicatie van interesse op poten gezet.

Het zijn deze mensen die ervoor zorgen dat het uiteindelijk gemeengoed wordt om je lijf en leden aan de overheid over te geven. De sputteraars zullen voor het grootste gedeelte omvallen - omdat het teveel energie kost of niet zo interessant meer is. Een patroon dat zich bij elke privacybreuk herhaalt. Wie wil er immers een whatsapp-alternatief gebruiken waar niemand anders op zit? Een facebook-ripoff zonder je vriendinnen? Niemand. Dus staan we privacybreuken steeds toe, omdat het alternatief, namelijk niet meedoen, nog overdraaglijker is.