De techniek achter verschillende huidkanker-apps blijkt vaak niet goed genoeg te werken. Er is bovendien te weinig wetenschappelijk onderzoek naar de werking van de apps.

Dat is de conclusie van een meta-analyse van de University of Birmingham. Onderzoekers doken in de bestaande medische literatuur over huidkanker-apps en ontdekten een aantal belangrijke problemen. Het grootste is dat veel apps geen experts betrekken bij het beoordelen van huidkanker.

In plaats daarvan vertrouwen ze op algoritmes, maar die merken vaak alleen de veelvoorkomende uitingen van (beginnende) huidkanker op. Bijzondere gevallen, waarbij een melanoom bijvoorbeeld geen pigment heeft, worden niet opgemerkt. Daardoor is het aantal vals-negatieven onnodig hoog, aldus de onderzoekers.

Daarnaast blijkt de beeldanalyse in de apps vaak nog niet goed genoeg om elke vorm van huidkanker op te sporen. Dat kan grote gevolgen hebben, omdat mensen een verdacht plekje misschien niet door een arts laten onderzoeken als een app zegt dat er niks aan de hand is.

 

Duizenden gevallen

Hoewel huidkankers als niet-gekleurde melanomen uitzonderingsgevallen zijn, kan het aantal mensen dat door apps niet naar de huidarts gaan toch oplopen. Huidkanker is de meest voorkomende kanker in Nederland; in 2017 waren er 16.000 nieuwe gevallen. Als een procent daarvan niet door apps wordt herkend is dat al zorgelijk.

De onderzoekers vermoeden dat beeldherkenning dankzij zelflerende algoritmen steeds beter zal worden. Maar als er geen experts zijn die de appmakers laten weten welke uitzonderlijke gevallen herkend moeten worden, zullen de apps nooit bruikbaar genoeg zijn. Zelfs als ze even goed als of beter zijn dan een dermatoloog in het herkennen van gangbare kankers (lees: 'Kunstmatige intelligentie herkent huidkanker'). Bovendien moeten de apps vaker en rigoreuzer wetenschappelijk worden getest om ze als volwaardig medisch hulpmiddel aan te merken.

Beeld: arts onderzoekt de huid van een patiënt. Veel huidkanker-apps hopen dat software een foto op een telefoon kunnen analyseren met dezelfde of betere nauwkeurigheid als een dermatoloog. Credit: Matt Young