Sicilië produceert ongeveer 3 procent van alle sinaasappels ter wereld, en blijft met veel afgedankte schillen zitten. Daar moeten we wat mee doen, dachten de ontwerpers van de Milanese startup Krill Design.

Het idee voor de lamp, Ohmie genaamd, kwam tijdens de lockdown. ‘We vonden een lamp die bij het verlichten van de ruimte ons gelijk herinnert aan de goede dingen van het leven, een welkome gedachte’, zegt Domiziana Illengo, marketingmanager van Krill Design.

De schillen van twee tot drie sinaasappels zijn genoeg voor Krill Design om een lamp van te 3D-printen. De lamp kan uiteindelijk gewoon bij het huishoudelijk gft-afval worden gedeponeerd.

Illengo: ‘We gebruiken als basis een biopolymeer dat vrijkomt bij de bacteriële fermentatie van palmafval. Daar voegen we het gedroogde, vermalen en gezeefde sinaasappelschilpoeder aan toe.’


Uit de 3D-printer

De suikers of koolhydraten in de sinaasappels zorgen er voor dat het sinaasappelpoeder goed aan de biopolymeren bindt en een stevig materiaal vormt. Het mengsel wordt op temperatuur gebracht in de 3D-printer en geprint tot de lamp.

De lamp heeft de structuur en kleur van een sinaasappel en ruikt er ook naar.

‘We hebben nu zevenhonderd lampen in de pijplijn en we hopen dit aantal nog te verhogen door de verkoop via de webshop’, vertelt Illengo. De lamp is te bestellen voor 99 euro.



Volledig circulair

Of de lamp aan het einde van zijn levensduur weer kan worden omgesmolten tot een nieuw product, heeft Illengo nog niet getest.

‘Theoretisch gezien kan het, de biopolymeer is een thermoplastic, dus het kan vermalen worden en omgesmolten tot filamenten voor een nieuwe lamp. Maar dat is nog onder ontwikkeling, we zijn bezig om het proces volledig circulair te maken.’


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Krill Design