Kanker opsporen met echografie
Met echografie zijn tumoren op te sporen, en dat kan een goede oplossing zijn in minder welvarende landen. Welke methode is het meest geschikt?
Â
Wie de pech heeft kanker te krijgen, komt vaak in de wereld van high-tech terecht. Alleen al om de tumor te bevestigen of de locatie ervan exact vast te stellen, kan de arts kiezen uit minstens drie beeldtechnieken: de MRI-scan (op basis van radiogolven in een sterk magneetveld), de CT-scan (met röntgenstraling) en de PET-scan (detectie van toegediende radio-actieve isotopen). Als de patiënt in een rijk land woont, althans.
Â
Alternatief
In veel minder bevoordeelde landen zijn deze technieken te duur of zelfs niet aanwezig. In dergelijke gebieden is echografie (beeldvorming op basis van geluidsgolven, bekend van de zwangerschapsecho)Â een betaalbaar en toegankelijk alternatief. Extra voordelen zijn dat de resultaten meteen zichtbaar zijn en de apparatuur makkelijk te transporteren is.
Promovendus Anastasiia Panfilova onderzocht welke van de beschikbare echografische methoden de beste resultaten oplevert. Afgelopen dinsdag, 18 januari, verdedigde zij haar proefschrift bij de faculteit Electrical Engineering van de TU Eindhoven.
Â
Twee methoden
Panfilova bestudeerde twee veelbelovende echografiemethoden: een contraststof-versterkte echografie en de zogeheten âB/A- imagingâ. âBij B/A-imaging kijkt men naar de vervorming van de golven', vertelt Panfilova. âWaar de druk in de golf hoog is, reist hij sneller.â
De contraststof-versterkte methode bleek de beste resultaten te geven. Deze methode werkt met contraststoffen die bestaan uit minuscule gasbelletjes met een doorsnede van 1 tot 10 micrometer en een coating om ze stabiel te houden.
âMaar wat ik ontdekt heb, is dat het nog beter werkt als je zogeheten antibelletjes gebruiktâ, zegt Panfilova. Dit zijn geen gasbelletjes met een jasje van vloeistof, maar vloeistofbolletjes met een jasje van gas.
Als vloeistof in de antibelletjes zou je in de toekomst wellicht zelfs medicijnen kunnen gebruiken, hoopt de onderzoekster. Dan zouden de belletjes het medicijn naar de tumor kunnen vervoeren, om ze ter plekke hun werk te laten doen.
Â
Openingsbeeld: TU Eindhoven