Ijsvrije ruit blijft doorzichtig
Door een coating met grafeendraden over glas heen te spuiten, is ontdooien voortaan een fluitje van een cent. Een nieuwe uitvinding maakt het krabben van de autoruit verleden tijd.
Een doek over de auto leggen hoeft straks niet meer. credit: Chiva Congelado
De uitvinding van de Amerikaanse Rice University maakt gebruik van technieken die eerder al succesvol bleken voor radarkoepels. De universiteit kan nanodraadjes van koolstof maken, door opgerolde buisjes van koolstofatomen kapot te schieten. Deze draadjes worden verwerkt in een spray. Vervolgens wordt er een stroompje door de spray geschoten, waardoor de grafeendraadjes warm worden en het ijs doen smelten. In feite is het dus een soort van autoruitverwarming die veel sneller werkt.
De belangrijkste toepassing van de uitvinding zit in autoruiten, die regelmatig gekrabd moeten worden na een nacht vorst. Ook wolkenkrabbers die op tientallen meters hoog last hebben van de kou kunnen voortaan vorstvrij blijven. De coating bestond al voor radarkoepels, maar was vaak te dik. De radarsignalen bleven daardoor 'hangen' in de coating, die opwarmde en uit elkaar viel. De nieuwe coating kan gelijkmatiger aangebracht worden en is nooit dikker dan 200 nanometer.
Daardoor laat het laagje nu ook radiosignalen zonder problemen door. Bovendien wordt het glas niet ondoorzichtig, een belangrijke eigenschap voor kantoor- en autoruiten. In een experiment ontvroor een bevroren ruit - in een koelcel waar het min twintig was - binnen een paar minuten.