Exoskelet helpt brandweerlieden tillen
Bij brand in hoge gebouwen moeten brandweermannen soms met tientallen kilo’s bepakking trappen op en af. TRIGEN Automotive ontwikkelde in samenwerking met het Singapore Civil Defence Force een mechanisch exoskelet om die zware last te verlichten.
De complete uitrusting van een brandweerman, inclusief beschermend pak, laarzen, helm, ademtoestel, zaklamp en portofoon, weegt al snel een slordige 20 kg. Daar komt nog eens het gewicht van slangen, spuitmonden en zwaar gereedschap bovenop. Alle apparatuur kan volgens het bedrijf TRIGEN Automotive uit Singapore samen oplopen tot zo’n 40 kg.
Om de brandweerman te ontlasten, is alle brandblusapparatuur en hulpmiddelen te bevestigen achterop het frame van het Auberon Pneumatic Exoskeleton. Het frame loopt langs de achterkant van het lichaam, vanaf de grond tot schouderhoogte. Het gewicht van het draaggedeelte achterop de rug wordt via stangen en gewrichten naar twee grondplaten geleidt, waar de brandweerman met zijn voeten op staat.
Geheel mechanisch
Het exoskelet heeft geen elektronische componenten, maar werkt geheel mechanisch met pneumatische cilinders tussen de boven- en onderbenen. Deze ondersteunen de brandweerman om in een natuurlijk tempo trappen op en af te lopen.
De cilinders worden aangedreven door gecomprimeerde lucht uit twee luchttanks van elk 6,8 l. Dit zou ruim voldoende capaciteit geven om drie keer op en neer te gaan in het trappenhuis van een gebouw met twaalf verdiepingen.
Makkelijk af te werpen
Door de lastverlichting en het feit dat de brandweerman zijn handen vrij heeft, kan hij zich beter bezighouden met de situatie in het gebouw. Ontstaat er echt een noodsituatie waardoor de brandweerman snel weg moet komen, dan kan hij het complete frame via een mechanische snelkoppeling van zich af werpen.
Tekst: Paul Schilperoord