De op kunstmatige intelligentie gebaseerde taalrobot ChatGPT blijkt ook robots te kunnen ontwerpen. De eerste test leverde een tomatenplukmachine op.

Wat gebeurt er als je ChatGPT vraag een bruikbare robot te ontwerpen? Lukt dat, en wat zijn de voordelen, nadelen en risico’s? Om daarachter te komen, probeerden onderzoekers van de TU Delft en de Zwitserse technische universiteit EPFL het gewoon maar eens uit. Het resultaat van dit experiment is een tomatenplukrobot, die de ingenieurs bouwden op grond van instructies van ChatGPT.

De op kunstmatige intelligentie gebaseerde chatbot kan het ontwerpproces zowel op conceptueel als op technisch niveau sturen, concludeerden de onderzoekers uit het experiment. Deze week publiceerden ze een verslag van het proces en wat ze daarvan leerden in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Machine Intelligence.

 

Startvraag

‘Wat zijn de grootste toekomstige uitdagingen voor de mensheid?’ Met die vraag werd het ontwerpproces afgetrapt, schrijft de TU Delft in een persbericht. Uit de antwoorden kozen robotica-experts Cosimo Della Santina en Francesco Stella van TU Delft en Josie Hughes van EPFL voedselvoorziening als uitdaging.

Hierover doorpratend met ChatGPT ontstond het idee van de tomatenplukrobot. De invloed van ChatGPT op deze beslissing bestond onder meer uit het aanleveren van informatie over welk gewas het meest economisch rendabel was om te automatiseren.

 

Ontwerp

In het stadium daarna volgden de onderzoekers alle ‘ontwerpbeslissingen’ van ChatGPT op. Ze maakten de grijper van siliconen of rubber om het plettenvan tomaten te voorkomen, en gebruikten een dynamixel motor omdat die volgens ChatGPT het meest geschikt was om de robot aan te drijven.

 

Alert

Voordeel van het gebruik van ChatGPT was dat hij bij ook informatie aandroeg die buiten de expertise van de onderzoekers viel.

Wel moesten de onderzoekers alert blijven: ChatGPT is geen allesweter, maar een zeer geavanceerde zoekmachine die de gebruiker reeds bestaande teksten van internet in mooie volzinnen opdient, zoals wij in maart schreven in dit artikel.

 

Rol

De rol van de ingenieurs verschoof door de inbreng van ChatGPT van het ontwerp naar de uitvoering van de meer technische taken, zegt Stella in het persbericht. In het meest extreme geval voert de mens daarbij uiteindelijk alleen nog uit wat de kunstmatig intelligente robot hem opdraagt.

Maar zover is het nog niet, zegt Della Santina – en wenselijk is het ook niet. ‘Large Language Models zoals ChatGPT kunnen misleidende informatie geven, ze zijn ontworpen om het ‘meest waarschijnlijke’ antwoord op een vraag te genereren. Dat antwoord moet dus altijd worden gecontroleerd of gevalideerd.’ Vooralsnog is ChatGPT vooral een zeer zinvolle meedenker.

De onderzoekers gaan door met hun experimenten, en richten zich nu op de vraag of chatrobots autonoom hun eigen lichaam kunnen ontwerpen.  

 

Openingsbeeld: Adrien Buttier, via TU Delft