Abdijbier in poedervorm
Door inflatie, energiecrisis en glasÂtekorten wordt ook bier duurder. De Duitse kloosterÂbrouwerij Neuzelle ontwikkelde mede daarom een bier in poedervorm.
Â
Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.
Jaarlijks wordt er 180 miljoen ton bier over de wereld getransporteerd dat voor meer dan 90 procent uit water bestaat. Dat kan slimmer, dachten de bierbrouwers van de Duitse kloosterbrouwerij Neuzelle.
Met financiering van de overheid ontwikkelden ze een bierpoeder dat er na toevoeging van water uitziet en âprecies zo smaaktâ als een normaal kloosterbiertje, aldus de makers.
Alleen water toevoegen
Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat er bierpoeder op de markt komt. Al in 1872 beklaagde een schrijver in het Algemeen HandelsÂblad zich over âvervalschte levensmiddelenâ, waaronder bierpoeder.Â
Wel is het bierpoeder van Neuzelle het eerste poeder waaraan enkel water hoeft te worden toegevoegd. Na even mixen met een handmatige melkopschuimer vormt zich een helder bier met een witte schuimkraag.
Smaak is een uitdaging
Het poederbier is alcoholvrij en grotendeels zonder koolzuur. De komende maanden zullen de brouwers ook die bestanddelen in poedervorm toevoegen.
âDaar ligt niet de grootste uitdagingâ, zegt directeur Stefan Fritsche. Hij noemt het voorbeeld van vitamine bruistabletten waar koolzuurgas uit vrijkomt. âDe grootste uitdaging is de smaak van het bier.â
Lage transportkosten poederbier
De bereiding van het bier voor het bierpoeder verloopt via een geheel ander proces dan het traditionele brouwproces, maar daarover wil Fritsche niets prijsgeven.
âOok daarin willen we kosten, energie en uitstoot besparen. Als de hele wereld overgaat op productie en transport van poederbier, dan zou dat de wereldwijde CO2-uitstoot met een half procent verminderen.â
Martken ver weg
In de loop van 2023 verschijnt het bier op de markt, eerst hoofdzakelijk op markten ver weg, zoals AziĂŤ en Afrika. De kosten van het bier zullen wat lager liggen dan een gewoon biertje, dit vanwege lagere transportkosten.
Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Neuzeller Kloster-Bräu