Zelflerend zebrapad projecteert zich op weg
Stel je wilt midden op straat oversteken en er wordt zomaar een zebrapad voor je neus geprojecteerd. Dat gebeurt sinds kort in Zuid-Londen, waar een prototype van de Starling Crossing werd geïnstalleerd.
Dit concept vervangt alle vaste wegmarkeringen door digitale projecties die reageren op het verkeer. De projecties helpen de voetganger oversteken en geven instructies aan auto’s en fietsers wanneer ze moeten afremmen, stoppen en weer verder mogen.
Neuraal netwerk
Starling Crossing werd bedacht door Umbrellium, een samenwerkingsverband tussen architecten, ontwerpers en technologen. Het idee achter deze ‘zebra voor de eenentwintigste eeuw’ is dat weggebruikers zich meer bewust worden van elkaar.
De straat rondom de proefinstallatie in Zuid-Londen is voorzien van camera’s. De real-timebeelden worden verwerkt door een kunstmatig neuraal netwerk dat voetgangers, fietsers en voertuigen herkent en de locatie, baan en snelheid bepaalt. Op basis daarvan kan het systeem gaan anticiperen.
Diagonaal zebrapad
Het wegdek is voorzien van LEDs die vanaf alle kanten en zowel overdag als ’s avonds goed zichtbaar zijn. Zodra er iemand wil gaan oversteken, worden stoptekens geprojecteerd voor het tegemoetkomende verkeer. Vervolgens verschijnt het zebrapad op straat tot de voetgangers zijn overgestoken. De breedte van het zebrapad past zich aan de hoeveelheid mensen aan. En rent iemand zomaar de weg op, dan verschijnt een projectie die zijn of haar looppad voorspelt.
Na verloop van tijd past het zelflerende systeem zich aan het gedrag van voetgangers aan. Steken op bepaalde plekken bijvoorbeeld heel veel mensen diagonaal over, dan zal ook de zebra met stoptekens diagonaal worden geprojecteerd. Zo kan de dynamiek uit de realiteit worden vertaald naar een veiliger verkeerssituatie.
Vooralsnog zijn er echter geen plannen om de Starling Crossing op meer locaties te installeren.
Tekst: Paul Schilperoord