HR+++ glas – ook wel triple of driedubbelglas genoemd – is het best isolerende vensterglas op de markt. Met een nieuw type glas valt er echter nog meer energie te besparen: glas dat met water is gevuld.

Matyas Gutai van de Loughborough University in Engeland bekijkt beglazing als onderdeel van een holistisch gebouwontwerp en ontwikkelde water-filled glass (WFG), ofwel driedubbelglas met water tussen de glaspanelen dat zorgt voor koeling en verwarming.

WFG is het resultaat van meer dan tien jaar onderzoek. Het ontwerp is gebaseerd op een raamkozijn met driedubbelglas, waarbij een laagje water tussen de drie glaspanelen wordt gepompt. Water heeft een hoge warmtecapaciteit en is daardoor een uitstekend medium om warmte op te nemen.

De raamkozijnen zijn via buizen in de muren verbonden met een geïsoleerde wateropslagtank. Deze ligt onder of ergens in het gebouw.


Warmtepomp

Bij warm weer neemt het water in het raam warmte op van binnen- en buitenshuis. Het opgewarmde water wordt steeds afgepompt naar de opslagtank en vervangen door koel water.

Wanneer het kouder wordt, kan het warme water de muren in worden gepompt ter verwarming van de binnenruimte. Eventueel is een warmte­pomp bij te schakelen als extra koeling of verwarming nodig is.


Energiebesparing

Het hele proces kost veel minder energie dan traditioneel verwarmen, ventileren en koelen met airconditioning. Volgens Gutai’s simulaties zou het isolatie- en energiesysteem maximaal 61 procent meer energie besparen vergeleken met conventionele verwarming in combinatie met driedubbelglas of maximaal 72 procent bij dubbelglas.

Gutai ontwikkelde, bouwde en testte twee gebouwen met het WFG-systeem in verschillende klimaten, een in Hongarije en een in Taiwan. Op basis van deze ervaringen wil Gutai WFG nu verder doorontwikkelen tot een product.

 

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Wilkinson Mobile Catering Systems; Loughborough University