Een nieuwe verfmachine van het Duitse Fraunhofer-Gesellschaft kan volautomatisch op maat gemaakte producten verven. Het automatische proces bespaart 20 procent verf en is nog iets sneller ook. 

De Duitse onderzoekers maakten een apparaat dat in vijf stappen producten perfect kleurt. Eerst maakt het een 3D-scan van het object. Vervolgens berekent het hoeveel verf er nodig is om elk oppervlak zo efficiënt mogelijk in te kleuren. Dat gaat heel gedetailleerd: een model berekent precies hoe elk verfdruppeltje over het oppervlak uitloopt, om zeker te weten dat er bijvoorbeeld geen dikke plakken verf ontstaan. 

 

Straling

Bij de derde stap berekent het apparaat hoe de robotarm over het object moet bewegen. De vierde stap is het daadwerkelijk verven: alle berekeningen uit de eerdere stappen komen samen om een perfecte verfbeurt te geven. De laatste stap is controle: met terahertzstraling bekijkt het apparaat of de verf gelijkmatig is aangebracht en er geen stukken over werden geslagen. 

Terahertzstraling zit tussen infrarood en microgolven in. Het gaat wel door zachte objecten of vloeistoffen heen, maar kaatst terug op harde materialen. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij de scanpoortjes op Schiphol; zo worden snel harde objecten gevonden onder iemands kleding. In dit geval zit het precies hoe dik de verflaag is: als de straling op sommige plekken minder makkelijker door de verf heel gaat is de verf niet egaal aangebracht. 

 

Industrie 4.0

Dit hele proces is volgens de onderzoekers beter dan de huidige gangbare methode, waarbij men met de hand verft. Het zorgt ervoor dat er gemiddeld 20 procent minder verf nodig is, en 15 procent minder energie. Daarnaast bespaart het 5 procent tijd. 

Het apparaat is vooral nuttig voor op maat gemaakte dingen. Aangezien de industrie steeds vaker dat soort producten levert (de ontwikkeling heet industrie 4.0) moet er gezocht worden naar een manier om die niet-standaard producten te verven. Tot nu toe is met de hand verven het effeciëntst, maar daar wil het Fraunhofer verandering in brengen. Dankzij de high-tech berekeningen, terahertzscanners en robotarmen is het nu mogelijk om een verfapparaat zoals dit te bouwen. Het eerste bruikbare prototype voor de industrie moet volgend jaar uitkomen.