Hoe een bijzondere koffiemok een liefdesverklaring aan een wiskundige vorm kan opleveren.

Michael Stevens is geen vreemde in het YouTube-circuit van populairwetenschappelijke filmpjesmakers. Maar zoals voor veel van deze YouTube-helden geldt: ze zijn op hun best als ze iets kunnen maken vanuit een persoonlijke fascinatie. In het geval van het filmpje hierboven was de aanleiding een reismok. 

De mok die Stevens bespreekt, heeft namelijk een aparte sluiting: een soort diafragma dat dicht gaat. De uitleg die daarbij hoort, brengt Stevens vervolgens van de mok naar broodzakken en koeltorens, om te laten zien wat het belang – of de handigheid – is van rechte lijnen in gebogen vormen.
 

Flauwe humor

Het filmpje is, zoals het een kanaal met een miljoenenpubliek betaamd, mooi en glad gemonteerd. Wat Stevens er zelf aan toevoegt, is – je moet ervan houden – een extreem flauw en onderkoeld gevoel voor humor, dat mooi tot zijn recht komt wanneer hij de gesloten koffiemok onvermijdelijk moet vergelijken met een … Nu ja, kijk zelf maar.

Het grootste nadeel van Stevens is dat hij, voor de wat meer ingewijde technische persoon, wel erg laag insteekt. Daardoor voelen de filmpjes lang aan leveren ze pas rond de helft een aha-erlebnis op. Maar toch: hij doet het knap en weet van alles goed uit te leggen.

Een ander mooi voorbeeld om af te sluiten: de werking van de wet van Lenz.