Hoe stroomt de Irrawaddy, de grootste rivier van Myanmar, precies? Dat gaan onderzoekers en studenten van de TU Delft komende tijd vaststellen met zelfgemaakte GPS-trackers en ballonnen met fietslampjes.

De GPS-trackers zijn een bedenksel van TU-wetenschapper Rolf Hut. Omdat kant-en-klare bakens te duur of niet geschikt waren, ontwierp hij zijn eigen variant. ‘Deze trackers zijn mijn poging om te laten zien dat je zonder solderen en zonder opleiding elektrotechniek zo’n ding kunt maken’, zegt Hut. Ze zijn opgebouwd uit een bestaande tracker en datalogger, een zonnepaneel en een batterij. ‘De grootste uitdaging was om het stroomverbruik van de units zo laag te krijgen dat ze, ook bij weinig zon, vier dagen achter elkaar kunnen meten.’

De trackers hebben een SD-kaartje aan boord waar ze elke minuut hun positie op wegschrijven. Elk kwartier bellen ze in om hun positie door te geven. ‘Daardoor kunnen we ze aan het eind van het experiment terugvinden, zodat we de SD-kaarten kunnen uitlezen’, aldus Hut.
 

Ballon aan een kokosnoot

Helaas bleken ook deze GPS-trackers te duur om er meer dan vijftien van te maken. Daarom bedachten Hut en collega Thom Bogaard een nóg goedkopere aanvulling: een ballon met een led-fietslampje erin, vastgemaakt aan een kokosnoot. Daarvan worden er vierhonderd te water gelaten. Vervolgens zullen onderzoekers op bruggen en vanaf de oever de doorkomsttijden van de ballonnen meten, om zo te kunnen bepalen hoe de watersnelheid varieert.

Bij het project werken de TU-onderzoekers samen met vakgenoten en studenten uit Myanmar. ‘Het is de bedoeling dat wij veel van hen leren over de loop van de rivier waar ze al hun hele leven aan wonen’, zegt Hut. ‘Dat helpt ons de beste plekken te kiezen voor onze metingen. En door ze met ons mee te laten draaien, zullen zij zien dat metingen doen niet met een duur apparaat hoeft, maar vaak prima kan met lowtech-oplossingen.’

Het team van de TU Delft vertrekt deze week naar Myanmar. Vanaf komende maandag is het project te volgen via het Instagram-account van de TU Delft.

Openingsfoto: Bjørn Christian Tørrissen/CC BY-SA 3.0