Het aantal cholera-infecties in het door oorlog geteisterde Jemen is drastisch afgenomen dankzij een computerprogramma dat mogelijke uitbraken van cholera voorspelt en een gericht preventieprogramma.

Regenval, hoge temperaturen, vernielde rioleringsstelsels en overbelaste en gemankeerde gezondheidszorg veroorzaakten in het door oorlog geteisterde Jemen vorig jaar de grootste uitbraak van cholera ooit, met mogelijk een miljoen geïnfecteerde mensen. Dankzij een intensief preventieprogramma, zoals het leveren van schoon drinkwater en hygiënekits is het aantal cholera-besmettingen dit jaar aanzienlijk gedaald, van 50.825 in een week tijd naar 2597 nu.
 

Hotspots aangewezen

De preventiemaatregelen waren mede zo succesvol omdat ze werden ingezet op de plekken waar cholera dreigde uit te breken. Het voorspellen daarvan gebeurde met een computerprogramma.
 

Regenvoorspelling voor Jemen.


Dat programma werd ontwikkeld door ingenieurs van de West Virginia University en de University of Maryland in de Verenigde Staten. Het gebruikt data van aardobservatiesatellieten van de NASA, waarnemingen op de grond in oorlogsgebied zijn te riskant. Het gaat daarbij om gegevens over luchtvochtigheid, te verwachten regenval, temperatuur en dergelijke. Het programma gebruikt ook gegevens over de toestand van de civiele infrastructuur en de bevolkingsdichtheid. Dat alles bij elkaar maakt het mogelijk redelijk goed te voorspellen op welk moment zich hotspots voordoen voor een mogelijke uitbraak van de besmettelijke ziekte die wordt bevorderd door de combinatie van vocht, organisch afval en veel mensen bij elkaar.

Het programma werd in 2017 ontwikkeld en bleek toen de grote cholera-uitbraak te kunnen reconstrueren. Dit jaar is de software gebruikt om gericht preventiemaatregelen in te zetten. Dat gebeurt vooral met hulp van het Britse Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking dat zich actief inzet voor de humanitaire hulp die Unicef in Jemen verleent.

 


Openingsbeeld: het toedienen van een vaccinatiemiddel in Jemen. Foto Unicef.