Een nieuwe ontdekking kan de productie van biodiesel uit koffiedik aanzienlijk efficiënter maken. Door een productiestap over te slaan duurt het proces enkele minuten in plaats van een paar uur.

De onderzoekers van de Britse Lancaster University wisten dat koffieprut een goede bron van biodiesel kan zijn; de vermalen en gebruikte bonen bevatten namelijk nog veel olie. Als je die extraheert en vervolgens chemisch behandeld levert het biodiesel op die niet onderdoet voor andere soorten biodiesel van bijvoorbeeld koolzaad. Koffiedik-benzine zou dan milieuvriendelijker zijn, omdat het geen aparte kostbare landbouwgrond vereist om te verbouwen.

 

Hexaan

Het probleem is dat olie uit koffieprut halen niet eenvoudig is. Het vereist nu nog een behandeling met hexaan die 1-2 uur per batch duurt. Daarna zijn de oliën pas klaar voor de omzettingsprocedure waarbij ze worden omgezet in brandstof.

De onderzoekers hebben het proces goed bekeken en ontdekten dat de omstandigheden in reactievaten veel efficiënter kunnen. Door de koffiedik in een uitgekiend mengsel van stoffen te leggen is het mogelijk om in één vat zowel de oliën als de diesel te maken.

Daarnaast vonden ze een manier om het proces van olie-extractie te versnellen. Dat zou dan niet meer uren kosten, maar hooguit tien minuten. Beide innovaties kunnen helpen om uit koffiedik gewonnen biodiesel rendabeler te maken. Nu is het nog te duur en te ingewikkeld om de strijd aan te kunnen met andere biodiesels. Aangezien er 9 miljoen ton koffiedik per jaar op de afvalberg komt, is het een aanzienlijke potentiële bron. Als al die tonnen afval omgezet worden levert dat 720.000 ton biodiesel op.

Beeld: Artturi Mantysaari