Als toerist in een vreemd land is het handig om een tolk bij de hand te hebben. Die functie kan een trillende mouw voor de onderarm ook vervullen, als het aan studententeam HART van de TU Eindhoven ligt. Bovendien werkt de mouw voor alle talen ter wereld.


In de mouw zitten 24 trillingsmotoren die verschillende patronen kunnen maken. Elk patroon staat voor een andere klank (foneem) in de taal. Zo maakt de ‘o’ een rondje om de pols.


Communiceren via trillingen

Herkent de gebruiker alle trillingen, dan ‘verstaat’ hij wat iemand zegt, in zijn eigen taal. De gebruiker hoeft daar dus zelf niet voor te kunnen horen. De mouw is draadloos, en via Bluetooth verbonden met een app. 

De mouw kan meer dan alleen vertalen, vertelt Sjoerd van de Goor, student computer­wetenschappen en penningmeester bij Team HART dat staat voor human augmentation research and technology.

Slechtzienden kunnen de mouw gebruiken om met trillingen te voelen waar objecten zich bevinden. Of de mouw kan gezichtsuitdrukkingen van de gesprekspartner ‘vertalen’. Ook kunnen berichten op de telefoon worden ‘gevoeld’ in plaats van gelezen.


Vijftig trillingspatronen

Het studententeam onderzoekt of de taal van trillingen goed kan worden geleerd. Van de Goor leerde de vijftig trillings­patronen van de fonemen­taal in twee uur onderscheiden. ‘Als je elke dag twee uurtjes oefent, ben je ongeveer een maand bezig om de taal op spraaksnelheid te verstaan.’

Ook veiligheid is nog onderwerp van onderzoek. ‘Vrachtwagenchauffeurs kunnen zenuwschade oplopen door de sterke, constante en langdurige vibraties van het rijden. Wij willen er zeker van zijn dat onze vibraties veilig zijn om te gebruiken.’


Betaalbare vertaalmachine

Door de jaarlijkse roulatie van het studententeam is het lastig te voorspellen wanneer de mouw op de markt komt. ‘We zouden hiervan eind 2023 een product kunnen maken,’ schat Van de Goor op dit moment in. ‘Voor een richtbedrag van rond de driehonderd euro per mouw blijft het volgens ook ook nog best betaalbaar.’


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Team Hart