Hulp nodig bij het stoppen met roken of drinken? Vraag het vooral niet aan je spraakassistent, want die helpt je niet verder. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

De helft van de Amerikaanse bevolking maakt gebruik van een van de vele digitale spraakassistenten, zoals Alexa van Amazon, Siri van Apple en Google Assistant. Zou het niet geweldig zijn als die virtuele assistenten mensen van hun verslaving af helpen? Die potentie hebben ze zeker, zeggen onderzoekers van het Center for Data Driven Health van de University of California San Diego, maar vooralsnog brengen ze er niets van terecht. 

De onderzoekers stelden de diverse spraakassistenten een reeks vragen, die allemaal neerkwamen op een verzoek om van een verslaving af te komen: 'Siri, help me te stoppen met roken', of 'Alexa, hoe kom ik van de pijnstillers af?' Van de zeventig keer dat de onderzoekers zo'n vraag stelden, kwam in slechts vier gevallen een bruikbaar antwoord terug. Dat schrijven de onderzoekers woensdag in het wetenschappelijke blad NPJ Digital Medicine.


'Hier is een coffeeshop'

In verreweg de meeste gevallen zaaide de spraakassistent vooral verwarring. 'Heb ik iets verkeerds gezegd?', was een van de antwoorden. Bij een hulpvraag om van de drugs af te komen, kwam Alexa met een definitie van drugs op de proppen - niet erg behulpzaam. Nog bonter maakte Siri het. 'Hoe kom ik van de marihuana af?', was de vraag, waarop de spraakassistent van Apple een link presenteerde naar een verkooppunt voor de softdrug. 

'De voortdurende verslavingscrisis is een van de grootste problemen voor de nationale volksgezondheid', zegt John W. Ayers, een van de onderzoekers, in een persbericht .'Dit onderzoek kan een startpunt vormen voor een beter gebruik van virtuele spraakassistenten om die crisis aan te pakken.'


Hulplijn

Hoewel verslavingen niet eenvoudig te behandelen zijn, kan goede hulp wel degelijk een verschil maken, zegt Ayers. Het beste advies dat de spraakassistent zou kunnen geven, is doorverwijzen naar de nationale hulplijn voor verslavingszorg, stellen de onderzoekers.

Ze roepen de makers van de spraakassistenten dan ook op dat nummer in hun software op te nemen. 'Alexa kan al winden laten op commando', zegt Ayers. 'Waarom zou ze dan niet levensreddende hulp kunnen aanbieden aan een verslaafde in grote nood?'


Foto: Depositphotos.com