Voor gebieden waar de zon overvloedig schijnt, maar waar schoon drinkwater lastig te vinden is, heeft het Nederlandse bedrijf SolarDew een oplossing. Het heeft een manshoge module ontwikkeld die vuil, zout, chemicaliën en ziekteverwekkers uit het water haalt, met behulp van de zon. Dit jaar gaan in Chili de eerste projecten van start.
 

Het Beste van 2020
Vanaf de redactie van De Ingenieur wensen wij u graag een goed 2020. Ook op technisch gebied belooft 2020 een interessant jaar te worden, vol vernieuwing. Maar welke technologieën breken door? Welke technische oplossingen gaan het verschil maken voor onze samenleving? Wij hebben er voor u acht uitgelicht; dagelijks presenteren wij een nieuwe op onze website.


Het paneel dat het Nederlandse bedrijf SolarDew heeft ontwikkeld zit vernuftig in elkaar. Vuil water stroomt met hulp van de zwaartekracht een waterzak in, die in de module zit. De zonnestralen die op het paneel vallen, verwarmen het vuile water (zie figuur hieronder). Daaruit verdampt water, dat door een membraan heen gaat, om onder in de module weer te condenseren. Dit schone water stroomt aan de onderkant uit het systeem. De andere uitgang levert brijn, een geconcentreerd zoutmengsel dat ook vuil en eventuele chemicaliën bevat.
 

Kunststof membranen

Het systeem is ook voor niet-techneuten goed te gebruiken. Er komen geen elektrische of bewegende onderdelen aan te pas en er is nauwelijks onderhoud nodig om het paneel te laten werken. ‘Voordat het vieze water de module in gaat, worden daar eerst de zwevende en andere vaste delen, zoals steentjes en takjes, uit gefilterd. En eens in de drie jaar moet er een nieuwe waterzak in. Dit is een kwestie van de oude eruithalen en de nieuwe erin klikken’, legt Alexander van der Kleij van SolarDew uit.
 

Zware omstandigheden

Het unieke van het systeem zit in de gebruikte materialen, vooral voor de membranen. ‘Die zijn gemaakt van een kunststof die zich goed moet houden in zware omstandigheden: uv-straling, hoge ­temperaturen, zout, water, allemaal dingen die de gemiddelde kunststof niet prettig vindt.’

Over de materialen wil Van der Kleij niet veel kwijt. ‘Ik kan over de exacte materialen die we hebben gebruikt niet alles vertellen, in verband met octrooiaanvragen.’ Hetzelfde geldt voor de productiemethode van de panelen. ‘Ik kan wel zeggen dat we de prijs proberen te drukken door de waterzakken met de membranen zoveel mogelijk te produceren met continue ­processen uit de verpakkingsindustrie.’


Mineralen

Het schone water dat een SolarDew-paneel produceert, is prima drinkbaar, maar bevat geen mineralen meer. Hoewel dit niet gevaarlijk is, is het beter voor de smaak en gezondheid om er weer mineralen aan toe te voegen. Daarom levert SolarDew een cartridge mee voor remineralisatie, die zes maanden meegaat.

Een enkele module van 180 x 30 centimeter kan drie tot vier liter schoon water per dag produceren. Een gezin heeft dus enkele modules nodig, die eenvoudig in serie te schakelen zijn. ‘Dankzij deze modulariteit zijn geen grote systemen met overcapaciteit nodig, wat je vaak ziet. De investering is dus gering.’
 

Chili

De eerste launching customers vindt SolarDew op eilanden in het noorden van Australië en in Chili, waar al gesprekken lopen. ‘De overheid van Chili is bewust bezig met de waterproblematiek. In het noorden van dat land is de omgeving soms gortdroog, terwijl zeewater wel binnen handbereik is. Ook schijnt de zon er vaak overvloedig. Een ideale plek voor de eerste uitrol van onze systemen’, aldus Van der Kleij.
 

Tijdschrift

DIt artikel maakt deel uit van de special Het Beste van 2020 in het januarinummer van De Ingenieur. Koop de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van twaalf nummers voor € 69,-.


Openingsfoto Drie modules van SolarDew op de voorgrond. De huisjes op de achter­grond – hier nog met solarheaters – laten zien hoe de panelen van SolarDew gebruikt gaan worden. Foto SolarDew.