Zin om met robots aan de slag te gaan maar geen verstand van programmeren? Een Oostenrijkse informaticus bracht een robotkit voor beginners op de markt.

Tijdens zijn studie informatica aan de Universität Wien bouwde en programmeerde de Oostenrijker Rustem Akishbekov de ene na de andere robot. Fascinerend vonden zijn vrienden dat, maar als digitale analfabeten snapten ze maar niet hoe hij dat flikte. ‘Vanaf dat moment besloot ik te werken aan een instap-robotkit waarvoor geen ­programmeerkennis nodig is’, zei ­Akishbekov in 2015.

Dat lijkt hem nu te zijn gelukt. De Oostenrijkse informaticus lanceerde dit voorjaar binnen de start-up Robo Wunderkind een robotkit voor kinderen ­vanaf vijf jaar.
 

LEGO-blokjes

De kit bestaat uit verschillende LEGO-achtige bouwblokjes met sensoren, cameraatjes, motortjes en controllers. Via een speciaal ontwikkelde connector zijn die aan elkaar te koppelen.

De kleur van de blokken geeft min of meer aan wat de functie is. Zo staat blauw voor een motorblok, rood voor een bepaald sensorblokje en oranje voor het blokje met de controllers. Daarnaast zijn er losse onderdelen, ­zoals wieltjes en ledjes.
 

De huiskamer bewaken

Het bouwsel is op een speelse manier te programmeren via een app, waarin de blokjes als gekleurde icoontjes zijn weergegeven. Kinderen kunnen die vervolgens verslepen om ze een functie te geven.

Daarna moeten robots bijvoorbeeld kunnen rijden, foto’s maken, de huiskamer bewaken of het weer­bericht vertellen. De blokken zijn te combineren met LEGO, waardoor het ook mogelijk is een LEGO-bouwsel te ­laten rijden.
 

Programmeertaal

Er is ook gedacht aan oudere kinderen die het gesleep met icoontjes op een gegeven moment beu zijn. De robotkit is te koppelen aan Scratch, een taal waarmee ingewikkeldere functies zijn te programmeren.
 

Tekst: Jeroen Akkermans