De Amerikaanse techgigant Amazon heeft inmiddels meer dan 200.000 robots aan het werk in zijn magazijnen. Toch zullen menselijk werknemers altijd nodig blijven, zegt Amazon-topman Tye Brady in een interview met de BBC. 

Het is een mythe dat robotica en kunstmatige intelligentie mensen ooit overbodig zullen maken, zei Brady. 'Ik zie eerder een symfonische samenwerking tussen mens en machine voor me´, aldus de Amazon-topman. 'De grote uitdaging is hoe we onze machines zo slim kunnen ontwerpen dat mensen erdoor in staat worden gesteld juist méér te kunnen.'


Meer banen

De inzet van robots verhoogt de productie en daardoor komen er juist meer banen bij, zei Brady. De Britse omroep BBC sprak hem op Re: Mars, een grote Amazon-conferentie in Las Vegas. Daar toonde het bedrijf afgelopen week zijn nieuwste innovaties op het gebied van automatisering, robotica en kunstmatige intelligentie.

De afgelopen jaren is er geregeld kritiek op de werkomstandigheden bij Amazon. Een Britse vakbond organiseerde eind vorig jaar een staking onder Amazon-werknemers, omdat ze 'onmenselijk' zouden worden behandeld in de magazijnen. Amazon ontkende de misstanden, maar onder toenemende maatschappelijke druk besloot het wel het minimumloon voor magazijnmedewerkers te verhogen naar 15 dollar per uur. 


Pegasus

Amazon introduceerde afgelopen week onder meer de Pegasus, een nieuwe robot die inmiddels wordt ingezet in sorteercentra van het bedrijf. Werknemers plaatsen er een pakketje op, waarna de robot zelf waar het pakketje heen moet en het daarheen brengt. De inzet van de Pegasus moet de efficiëntie in de magazijnen verhogen, stelt projectleider Steve Campbell, directeur productstrategie bij Amazon Robotics, in een blogpost.

In een magazijn in Denver rijden inmiddels achthonderd van dergelijke robotjes rond. Het vervoer per robot maakt een deel van de lopende banden overbodig. Al veel langer helpen robots bij onder meer het sorteren van pakketjes. 

Foto: Jordan Stead/Amazon