Het klinkt als iets uit de futuristische tekenfilmserie The Jetsons: autonome voertuigen waar robothonden uit springen die pakketjes bezorgen.

Nederland wordt in rap tempo volgebouwd met distributiecentra om de groei aan internetbestellingen bij te kunnen benen. De laatste kilometers tussen het pakketcentrum en de klant zijn echter de grote bottleneck voor snelle levering. Drones en autonome voertuigen worden al aangegrepen om die afstand te overbruggen. Het Duitse bedrijf Continental komt met een nieuw idee: robothonden die met pakjes uit rijdende voertuigen springen.
 

Aanbellen met een robotpoot

Binnen het concept van Continental rijdt het autonome voertuig CUbE rond met pakjes en een aantal robothonden. Wanneer het voertuig het huis van een klant nadert, gaat de deur van de CUbE open en springt er een robothond uit met een of meerdere pakjes.
 


Deze hond maakt in real time een digitale kaart van de omgeving. Zo kan de robot obstakels vermijden, trappen oplopen en met een van zijn vier poten op de deurbel drukken.
 

Uit bed gebeld

De robothonden zijn van het type ANYmal, ontwikkeld door het Zwitserse bedrijf ANYbotics. Een ANYmal weegt 30 kilogram en kan op zijn rug maximaal 10 kilogram meedragen. De loopbeweging wordt automatisch aangepast aan het soort ondergrond. Op vlak wegdek haalt een ANYmal een maximumsnelheid van een meter per seconde (3,6 km/h).

Zoals bij alle concepten voor autonome bezorging moet ook Continental nog een hoop details uitdenken. De problemen lopen uiteen van complexe verkeerssituaties tot uiteenlopende woonvormen. Verder wil Continental de CUbE’s 24/7 laten rondrijden, aangezien mensen tijdens gewone besteltijden vaak niet thuis zijn. Maar om nou ’s nachts uit bed te worden gebeld door een robothond ...
 

Tekst: Paul Schilperoord