Met behulp van simpele rietjes konden onderzoekers bij de Amerikaanse Harvard University een robot maken die precies zo loopt als een spin. Het simpel te maken apparaat kan helpen bij rampen. 

Je pakt een rietje, maakt een paar inkepingen en bevestigd een klein rubberen buisje in het rietje. Veel meer is er niet nodig om een heuse robotspin te bouwen. Door de buisjes vol te pompen met lucht, of juist leeg te laten lopen, bewegen de uiteinden van het rietje. Met een beetje geknutsel heb je al snel een spin gemaakt van rietjes, met acht poten die allemaal los bestuurd kunnen worden met behulp van lucht. Een Arduino (een goedkoop minicomputertje) zorgt ervoor dat het opblazen en leeglopen op precies het goede moment gebeurt, zodat de spin echt kan lopen. 

 

Het knutselwerkje lijkt misschien onnozel, maar door rietjes te gebruiken weegt de robot heel weinig. Daardoor kan hij bijvoorbeeld op het water lopen. De acht poten zorgen ervoor dat de spin lenig is en zich in de vreemdste bochten kan wringen.

Puin doorzoeken

Dit alles kan uitkomst bieden bij reddingsoperaties, bijvoorbeeld na een aardbeving of overstroming. Het puin doorzoeken kost veel tijd en moeite. Als een spinrobot, eventueel met camera, in de kieren van ingestortte gebouwen kan kruipen worden mensen mogelijk sneller gevonden. 

Voordat de robot dat aankan, zullen de onderzoekers echter wel een steviger materiaal moeten vinden en het aandrijvingssysteem verbeteren. De rietjes-robot zit namelijk aan de top van zijn kunnen qua loopbewegingen. Omhoog, sneller of langzamer is niet mogelijk. De onderzoekers hopen echter dat verbeteringen in materiaal en software relatief eenvoudig te maken zijn.