Restwarmte LHC gaat huizen verwarmen
Restwarmte die van de apparaten van de grote deeltjesversneller LHC in Genève af komt, wordt in de toekomst gebruikt om huizen mee te verwarmen. Dat heeft CERN bekendgemaakt.
Water dat uit een koelsysteem komt bij Point 8 van de Large Hadron Collider (LHC) bij Genève wordt over een paar jaar naar de huizen in een nieuw aan te leggen woonwijk geleid.
Het water wordt warm tijdens het koelen van allerlei apparaten van de deeltjesversneller, zoals detectoren, elektronica en ventilatie-apparatuur. Er gaat water van kamertemperatuur de leidingen van het koelsysteem in, en dat komt eruit met een temperatuur van ongeveer 30 graden Celsius.
Verloren
Dat lijkt misschien niet veel, maar dit water is ‘erg bruikbaar voor het terugwinnen van energie’, zegt energie-coördinator Serge Claudet in een persbericht. Tot nu toe gaat dit opgewarmde water naar koeltorens, waar het zijn warmte afgeeft aan de omgeving, voordat het weer terug het koelcircuit in gaat. Daarbij gaat de energie simpelweg verloren.
In de nieuwe situatie gaat het water van 30 graden Celsius een apart leidingenstelsel in vlakbij de nieuwe wijk Ferney-Voltaire, die in Frankrijk ligt, precies tegen de grens met Zwitserland aan. Met de warmte die van de LHC-apparatuur komt, denken de betrokken partijen zo’n 8.000 woningen te kunnen verwarmen.
CERN moet het plan nog ten uitvoer brengen, maar de betrokken mensen denken alweer verder. ‘We hebben verschillende studies gedaan en daaruit blijkt dat we hetzelfde kunnen doen op andere punten van het LHC’, zegt Claudet. ‘Points 2 en 5 zijn ook geschikt om buurten mee te verwarmen. En we onderzoeken de mogelijkheid om met de warmte die we verzamelen bij Point 1 gebouwen op het terrein van CERN te verwarmen.’
Shutdown
De aanleg van het eerste restwarmte-project is al begonnen en moet klaar zijn tegen het einde van de grote shutdown van de LHC, in 2021. Als deze weer wordt aangezwengeld, moet het warmtenetwerk ook draaien en voor het eerst huizen behaaglijk maken.
Beeldmateriaal CERN