Uniek in Europa: in de Rotterdamse wijk Kralingen drijft sinds kort een groot zonnepark dat met de zon meedraait. 

Pal naast de Van Brienenoordbrug, op een spaarbekken van drinkwaterbedrijf Evides, ligt sinds halverwege deze maand het grootste drijvende én draaiende zonnepark van Europa. De circa drieduizend panelen beslaan met elkaar een oppervlakte van één hectare. Ze zullen naar schatting jaarlijks, samen met een parallel aangelegd landsysteem, circa twee miljoen kilowattuur aan duurzame energie opwekken. Daarmee zouden zevenhonderd huishouden zich prima kunnen redden, als de groene stroom niet volledig door Evides zou worden afgenomen.
 

Liersysteem

Het zonnepark is om meerdere redenen uniek. Het volledig Nederlandse ontwerp is voorzien van speciale sensoren die zonnestand, windkracht en een aantal andere parameters volgen. Op basis van de data uit de sensoren en voorgeprogrammeerde kennis draait het hele park zichzelf voortdurend met een liersysteem in de ideale richting, om de maximale hoeveelheid duurzame energie te vangen. In vergelijking met statische zonnepanelen moet de opbrengst dankzij het meedraaien 20 tot 30 procent hoger uitvallen.

Maar een hoge opbrengst is niet het enige belangrijke, zegt directeur Kees-Jan van der Geer van het jonge bedrijf Floating Solar, dat het park ontwikkelde. ‘Het systeem is zo open als mogelijk gehouden, om het waterleven niet te schaden’, zegt Van der Geer. ‘Ook de materialen zijn zo gekozen dat er geen ecologische schade of afgifte van ongewenste stoffen kan ontstaan. Voor gebruik in een spaarbekken is dat een eerste vereiste.’


Stormbestendig

Het prototype van het zonnepark heeft bij tests van enkele jaren op de Slufter op de Maasvlakte een aantal stevige stormen doorstaan. Zelfs in ruw weer en bij forse golfslag bleef het geheel overeind, wat hielp om de steun te krijgen van banken en verzekeraars.

De Rotterdamse variant is het eerste drijvende en draaiende commerciële eiland, maar inmiddels heeft Floating Solar al orders binnen voor meer en grotere drijvende zonneparken.


Netbeheerders

Ook voor netbeheerders is deze technologie interessant. ‘Bij statische zonneparken is er midden op de dag een sterke piek in de opbrengst. Door de panelen te laten meedraaien met de zon, is de opbrengstcurve regelmatiger’, zegt Van der Geer. ‘Die betere spreiding van de opbrengst is prettig voor de netbeheerders.’


Foto: Mediataal.com