Wil je veilig zwemmen, maar zie je ertegenop een opgeblazen boei achter je aan te trekken? Een Ierse ingenieur bedacht een alternatief.

Zwemmers in open water lopen altijd risico op vermoeiing, kramp of een verwonding door stenen of takken. Als veiligheidsvoorziening kunnen ze een simpele opgeblazen boei meenemen. Die dobbert dan achter de zwemmer aan, maar zit wel altijd ietwat in de weg - en je zou in het koord verstrikt kunnen raken.

De Ierse zwemmer en ingenieur John Hanley bedacht daarom de Tekrapod, een opblaasbare boei die achterop de rug wordt gedragen. De boei zit niet in de weg en blaast zich in nood razendsnel op.
 

Geen hinder

De boei ligt samen met een CO2-patroon opgevouwen in een compartiment van een lichtgewicht vest. Het compartiment ligt op het midden van de rug, het vest wordt op de borst vastgegespt.

Het vest volgt daarbij de contour van het lichaam zodat het compartiment netjes aansluit op de hydrodynamische vorm van de zwemmer in het water. Deze zou geen hinder van het vest moeten ondervinden.
 

Tekrapod
De Tekrapod wordt gevuld met een CO2-patroon.

Blaaspijpje

Heb je de boei nodig, dan hoef je alleen maar aan een pin te trekken en de boei blaast zich in een fractie van een seconde op. De langwerpige vorm van de boei maakt het mogelijk om met beide armen over de boei heen te hangen om uit te rusten.

Voor langdurig gebruik kan er via een blaaspijpje met de mond lucht bij worden gevuld. De boei blijft via een koord verbonden met het vest en kan dus nooit wegdrijven.
 

Nachtzwemmers

Met een fluitje aan de boei kan de zwemmer in nood de aandacht trekken van anderen. Voor nachtzwemmers is achterop optioneel een lampje aan te brengen.

De boei is herbruikbaar door deze weer op te vouwen, terug te plaatsen in het compartiment en het CO2-patroon te vervangen.
 

Tekst: Paul Schilperoord