Nieuw wapen tegen quantumkrakers
Wanneer quantumcomputers straks gemeengoed zijn is de klassieke manier om digitale gegevens te versleutelen plotseling nutteloos. Gelukkig is er hoop: een Amerikaanse wiskundige denkt dat hij een methode heeft gevonden om binaire code of computertaal bestand te maken tegen een quantumaanval.
Wiskundige Nathan Hamlin van de Washington State University bedacht in 2015 een nieuwe techniek om getallen weer te geven. Deze methode kijkt naar de binaire getallen waaruit alle informatie bestaat en husselt elk eentje en nulletje om tot een nieuw nummer. Op die manier, zo betoogt Hamlin in zijn paper, is het zeer waarschijnlijk dat informatie niet meer te kraken wordt door quantumcomputers.
Hamlin schreef nu een artikel waarin hij de methode uitlegt aan niet-wiskundigen. Ingenieurs, systeembeheerders en andere ICT’ers moeten volgens hem deze techniek goed begrijpen om zich te kunnen wapenen tegen de bevreesde quantumcomputer.
Snel rekenen
Die computer belooft het einde van de traditionele cryptografie te zijn (lees: 'Kwantumcomputer komt eraan'). Op dit moment is alle beveiligde informatie beschermd door een systeem dat gebruik maakt van sleutels; ken je de sleutel, dan heb je toegang tot de informatie. Anders is ‘ie onleesbaar. Als je de sleutel probeert uit te rekenen met een normale computer ben je heel lang bezig . De quantumcomputer kan echter veel meer berekeningen tegelijkertijd doen en zo binnen afzienbare tijd zo’n sleutel ontdekken.
Daarom is men overal ter wereld naarstig op zoek naar een alternatief. Quantumcryptografie is tegenwoordig een heus vakgebied (lees: 'KPN experimenteert met quantumbeveiliging') waarin allerlei ingewikkelde vormen van versleuteling worden verzonnen. Hamlin denkt echter dat het veel simpeler kan: het enige wat je moet doen is de getallen onhusselen naar een ander (langer) getal, en niemand kan erachter komen wat de oorspronkelijke boodschap was. Alleen de oorspronkelijke versleutelaar weet welke getallen er zijn gebruikt.
Het idee van Hamlim klinkt bijna te simpel om waar te zijn. Aangezien er nog geen goede quantumcomputers bestaan is het ook nog niet fatsoenlijk te testen. Maar het is een interessant, relatief laagdrempelig idee om voorbereid te zijn op de tijd dat zo’n computer er wel is.
Beeld: Erik Lucero