Dr. eng. Nima Tolou(35), universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft, is vandaag verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2018. Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs uit handen van juryvoorzitter Micaela dos Ramos, directeur van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Dat gebeurde op de Rijksuniversiteit Groningen in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel.

Read this article in English


‘Nima Tolou is een intrinsiek nieuwsgierige ingenieur , die het vermogen heeft maatschappelijke uitdagingen op wetenschappelijke wijze aan te pakken en om te zetten in doorbraaktechnologieën. Hij ziet uitdagingen en combineert ze tot aansprekend onderzoek dat de wereld een stukje beter maakt’, aldus Dos Ramos in haar verslag.


Controleur van minuscule bewegingen


Dr.eng. Nima Tolou (35) promoveerde aan de faculteit Biomechanical Engineering van de TU Delft. Hij ontwikkelde een nieuw aandrijfmechanisme voor een mechanisch horloge van het merk Zenith waarmee hij behoorlijk wat aandacht trok (lees: ‘Nima Tolou: micromechanicus’). Tolou wil dat mechanisme nu gaan gebruiken als energie-oogster voor in sensoren en werkt zo aan de toekomst van het Internet of Things; zodra er beweging is maakt zijn oscillator er stroom van. Tolou is mede-oprichter van de startup Flexous dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen van nieuwe concepten voor mechanische horloges.


Publieksprijs voor gasreiniger Jan Klok


Winnaar van de publieksstemming is dr. ir. Jan Klok (34), Principal Technologist bij Paqell en Scientific Project Manager bij het waterresearchcentrum Wetsus. Hij studeerde biotechnologie aan de Wageningen Universiteit en promoveerde op het verwijderen van zwavelverbindingen uit gas (lees ‘Jan Klok: gasreiniger’). Hij ontwikkelde met bacteriën een zuiveringsmethode die veel minder schadelijke bijproducten heeft.


Bruggenvernieuwer Sander den Blanken


De derde finalist voor de Prins Friso Ingenieursprijs is ir.ing. Sander den Blanken (lees ‘Sander den Blanken: bruggenvernieuwer’). Den Blanken (44) is civiel ingenieur en leidt als algemeen directeur van Arup Nederland complexe infrastructurele projecten. Hij zet zich onder in voor betere kennis over de voor ons land zo belangrijke infrastructuur en het bedenken van innovatieve oplossingen.


Aanstormend talent Korné Walhout


Uit de lijst met genomineerde ingenieurs werd Korné Walhout (28) aangewezen als aanstormend talent. Hij werkte als civiel ingenieur bij spraakmakende projecten als de berging van de Costa Concordia en het herstel van St. Maarten na de verwoesting door orkaan Irma. En hij richtte met zijn broer een ingenieursbureau op dat inmiddels tal van toonaangevende opdrachtgevers heeft.


Prins Friso Ingenieursprijs


Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt jaarlijks de Prins Friso Ingenieursprijs uit. Hiervoor komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in de vier volgende competenties:
• Expertise: analytisch vermogen, conceptueel denken, technisch vernuft
• Innoverend vermogen: een duidelijke visie en onderscheidend werk
• Ondernemerschap: initiatief, ambitie en durf
• Maatschappelijke impact: sociaal bewustzijn en betrokkenheid bij maatschappelijke thema’s.


De prijs is vernoemd naar Prins Friso, ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek en daarnaast bedrijfseconoom. Zijn passie lag op het snijvlak van techniek en organisatie. Hij was onder meer mededirecteur van TNO Space, medeoprichter van het MRI-centrum in Amsterdam en chief financial officer van Urenco. Ook hij was actief betrokken bij organisaties die het belang van techniek uitdragen, waaronder KIVI, Jet-Net en de Stichting Toekomst der Techniek. Hij overleed in 2013 op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een noodlottig ski-ongeval.