Medicijnen bezorgen in het brein
Zwitserse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om medicijnen gericht op specifieke plekken in het brein af te leveren met ultrageluid. Door de medicatie te brengen naar daar waar deze nodig is, volstaat een lagere dosis en zijn de bijwerkingen minder.
Medicijnen moeten een hele weg afleggen om het brein te bereiken. Via de bloedbaan komen ze in het hele lichaam, om uiteindelijk het brein te bereiken. Daardoor is een hogere dosis van het medicijn nodig, wat de kans op bijwerkingen vergroot.
Een onderzoeksteam aan de ETH Zürich wist de medicijnen in te pakken en op specifieke locaties in het brein weer los te laten. Ze publiceerden hun resultaten vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
Inpakken
Om de medicatie in te pakken en naar het brein te vervoeren, gebruikten de onderzoekers kleine blaasjes van lipiden, vetachtige moleculen die een beschermende laag om de medicijnen heen vormen. Deze kleine blaasjes bevestigden ze aan een microbelletje met gas erin.
Met ultrasone geluidsgolven konden de onderzoekers de microbellen vervolgens als het ware vangen op een specifieke locatie, zoals in het brein. Vervolgens maakten de onderzoekers de blaasjes kapot met ultrasone geluidsgolven met een veel hogere energiedichtheid. Gevolg: de werkzame stof komt op exact de gewenste plek vrij.
Ratten
De onderzoekers hebben de methode inmiddels met succes getest op ratten. Deze methode zou vooral geschikt zijn voor toepassing met geneesmiddelen voor psychiatrische aandoeningen en kankermedicatie. Pas als ze hebben aangetoond dat ze die medicatie succesvol in de hersenen van ratten kunnen bezorgen, kan de methode voor het eerst op mensen worden getest.
Beeld: Depositphotos