LoRa-netwerk voor het Internet of Things
Het 'Internet of things' komt dichterbij. Met een zendertje van enkele euro’s, en twee batterijen die 15 jaar meegaan kunnen ‘dingen’ gaan communiceren op het vandaag gelanceerde LoRa-netwerk.
Het nieuwe LORA-netwerk is speciaal ontworpen is voor het Internet of Things. "Dingen" kunnen hiermee draadloos kleine hoeveelheden informatie - bi-directioneel - uitwisselen met het internet. De LoRa zender-ontvangertjes die ervoor nodig zijn hebben een prijs van enkele euro's en zo'n laag energieverbruik dat ze met twee penlightbatterijen 10 á 15 jaar in de lucht kunnen blijven. Hiermee komen talloze toepassingen in zicht, ook voor particulieren. KPN lanceerde het netwerk vandaag in Rotterdam en Den Haag.
LoRa staat voor 'Long Range Low Power' en Long Range is 15 kilometer. De KPN kan de LoRa-antennes op de bestaande, eigen 3G/4G zendmasten plaatsen en dat betekent dat het uitrollen van het netwerk snel kan gebeuren: eind 2016 moet LoRa landelijke dekking hebben.
Primeur in Nederland
Met LoRa kunnen objecten op eenvoudige wijze met internet verbonden worden, alleen de bandbreedte is zeer beperkt, het is zeker niet te vergelijken met mobiel internet. Datatransport via LoRa is veilig: de gegevens worden op verschillende manieren versleuteld. LoRa is zeer geschikt voor mobiele toepassingen: door tri-angulatie vanaf verschillende zendmasten kan de positie van een object met een nauwkeurigheid van ongeveer tien meter bepaald worden.
Voorbeelden van toepassingen: draadloos binnenhalen van data van sensoren in het veld; afstandsbediening van tuinverlichting of toegangspoorten; het volgen van containers, fietsen, huisdieren, kleine kinderen; detectie van vrije parkeerplaatsen.
De KPN loopt met de lancering van LoRa voorop in de wereld. Het bedrijf is medeoprichter van de LoRa-alliance die probeert van LoRa een wereldwijde standaard te maken.(Jan Kees van der Veen)