Met microalgen en nanopolymeren is stof te maken die aanvoelt als linnen. Met een ‘levend’ kledingstuk wil een Canadees-Iraanse ontwerper consumenten aan het denken zetten.

De kledingindustrie is een van de vervuilendste industriële sectoren ter wereld. Het maken, verwerken, transporteren en afdanken van kleding is enorm belastend voor milieu en klimaat. Bovendien wordt kleding regelmatig kort gebruikt. Ontwerper Roya Aghighi vroeg zich daarom af: wat als kleding leeft en in staat is tot fotosynthese? Is dat een duurzaam alternatief?


Fotosynthese

Het onderzoek naar levend textiel resulteerde in bio­garmentry, een combinatie van de wonderen der natuur, design en wetenschap. Levende micro­organismen, in dit geval de eencellige microalg Chlamydomonas reinhardtii, vormen de basis voor het eerste levende stuk stof van Aghighi.

De algen halen koolstofdioxide uit de lucht en zetten die via fotosynthese om in zuurstof. Om van microalgen stof te maken, worden ze samen met nanopolymeren gesponnen. Het resultaat voelt aan als linnen, aldus Aghighi.


Verzorging

Een stuk kleding gemaakt van levende organismen hang je niet zo maar in de kast, dat heeft verzorging nodig. De levenscyclus hangt af van de mate van onderhoud. ‘Net als een plant, heeft het textiel licht nodig en geef je het water om in leven te blijven’, zegt Elvin Karana, universitair hoofddocent industrieel ontwerpen aan de TU Delft, die het project begeleidt. In plaats van te wassen, is eenmaal per week besproeien met water voldoende. ‘Doordat de stof leeft zal een emotionele band ontstaan tussen kledingstuk en gebruiker’, verwacht.

Wanneer het kledingstuk het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt – op dit moment na een maand – kan het op de composthoop. Met deze innovatieve stof hoopt het onderzoeksteam een verandering in gang te zetten in de algemene houding ten opzichte van de kledingindustrie.
 

Tekst: Juliska Wijsman
Foto: Roya Aghighi